Veckobrev v.50

Hej allesammans!

Nu är det verkligen inte mycket tid kvar innan vi blir tvungna att skiljas åt för att välkomna varandra igen i ett nytt år! Dessa veckor kommer gå så fort! Passa nu på att njuta av varandras sällskap!

Detta behöver ni veta inför kommande vecka: 

Läxor nästa vecka:

Måndag-Läsläxa ur Pojken och Tigern, kap 14-läs kapitlet och svara på frågor

Tisdag-Kunna stava orden (12 st) från Veckans Ord

Onsdag-Geografi-arbetsboken t.o.m s. 44

Torsdag-De fyra räknesätten (se mer information under övrigt)

Fredag-Engelska (Se Saras inlägg nedan)

Övrigt:

– Matteläxan kommer nästa vecka vara lite annorlunda. Istället för ett mattemål ska ni öva på De fyra räknesätten. Öva på hur de betecknas så som bilderna visar nedan.

-På fredag firar vi Lucia! Då blir det lussemys i våra klassrum!

Önskar er en fin helg och en trevlig 2:a advent!

Vänliga hälsningar,

Deborah

Veckobrev v.49

Jag vill börja med att påminna om en gemensam föreläsning för vuxna och elever tisdagen 1 dec kl. 19-20 med kriminologen och nät-experten Maria Dufva. Det är hon som bl a skrivit boken “Värsta bästa nätet” som vi läste i 4:an, och som jobbar med unga och nätet. Kolla på hennes hemsida eller på instagram hur ni anmäler er för att få en länk (www.mariadufva.se eller @mariadufva) Hon har många viktiga tankar att delge. Missa inte!

Vi ser många elever som inte har inneskor. Skicka gärna med. Det är väldigt skönt att ha på sig under kommande månader, och särskilt om brandlarmet går.

Alla nationella prov är nu avklarade. Resultatet på dem bakas in i terminsbetyget som eleverna får sista dagen av höst-terminen.

Var snäll och se till så att regnkläder finns på skolan så att eleverna kan njuta av friska luften på alla raster.

Läxor:

Tisdag: (ma) Repetition kap 3,4 och 5.

Onsdag: Språk

Torsdag: (eng) Orgelbundna verb i textbook s. 118 från fall-fly. Skriv en mening i varje tempus i ett dokument på classroom som heter “Läxa oregelbundna verb v 48”, totalt 15 meningar. Gör dialogerna sid. 38-39, uppg. 1-3 muntligt tillsammans med någon vuxen/kompis.

“Write to the picture” klar och inlämnad!

(No) Kolla mail från Eva

Fredag: (So) Läs och lär s. 84-85, samt anteckningar om källkritik och reklam.

Önskar er en fin första advent!

Varma hälsningar Karolina

Veckobrev v 48

Sista muntliga nationella provet innan jul blir tisdagen 24 nov, i ämnet svenska och består av två delar. Ett samtal och en muntlig presentation. Eleverna har förberett en muntlig presentation med mig, och samtalet (som inte kan förberedas) utgår från givna frågor. Eva håller i bedömningen.

Jag tycker att det är en fantastisk demokratisk fostran, det där att lära sig samtala. Vilken viktig förmåga det är när man tänker efter! Att besitta förmågan att prata OCH lyssna på sina medmänniskor.

På onsdag ska vi julpyssla efter språkvalet. Skoltider denna dag kl.08:00-13:30. Ingen idrott, men bamba som vanligt. Vi kommer att corona-anpassa dagen, och därför inte blanda eleverna som vi brukar göra, utan alla pysslar med sina “vanliga” klasskompisar.

Läxor:

Tisdag: (Ma) Mulitplikationstabellerna NOMP

Onsdag: Språk

(No) Eva mailar!

Torsdag: (Eng) Kap 5, text (läs flera gånger högt för att få fint flyt) , glosor (from rags to riches, on the lottery, money, change, couldn´t afford, homeless, staying with, couch, then, felt sick, excited, cottage, debts, charity) och Focus-rutan s. 39

Fredag: (SK) Läs och lär s. 78-81

“Veckans nyhet”- Annika, Evelina, Melanie, Dunja. (KOlla på instruktionerna i Classroom, SO-fliken)

Nobel- arbetet helt klart och lämnas in. Kolla mallen!

********************************************************************

Till sist fick vi detta av rektorn på mail igår:

“Vi vill bara kort informera er om att vi nu har elever på skolan med konstaterad Covid 19 (inte i hus 18). Därför vill vi påminna om att det är viktigt att era barn är hemma då de är sjuka samt uppmana er att de testas för Covid 19. Visar det sig att testet är positivt påminner vi om att man skickar ett mail eller ringer till någon i skolledningen, då de i sin tur, enligt direktiv, tar kontakt med smittskyddsläkaren. De rekommendationer och direktiv skolan får från smittskyddsläkaren är dom vi sedan följer.”

Trevlig helg!

Karolina

Veckobrev v.45

Hej allesammans!

Vad mycket vi har hunnit med att göra denna veckan! Nu tar vi ett välförtjänt höstlov och njuter av de vackra träden, den friska luften och chansen att spendera lite extra tid med familj och vänner.

Detta behöver ni veta inför veckan efter lovet: 

Läxor nästa vecka:

Måndag-Svenska-Läsläxa ur Pojken och Tigern, kap 9-läs kapitlet och svara på frågor

Torsdag- Matte-Läs igenom sammanfattningarna för kapitel 1,2 och 3 (se mer information under övrigt)

Fredag-Engelska (Se Saras inlägg som kommer ovan nästa vecka)

Övrigt:

-Efter lovet kommer vi starta upp ett länge skrivprojekt som kommer skrivas i Google Classroom. Jag ber er därför att försäkra er om att ni kommer ihåg ert barns inlogg. Alltså det inlogg som ni skapade i våras med Simon (fritids Simon) som administratör. Om ni inte längre kommer ihåg ert barns lösenord så kontakta mig så får vi ta hjälp av Simon att återställa det. Försäkra er också om att ert barn vet hur man loggar in.

-V. 46 kommer eleverna ha sitt första matteprov för terminen. Provet kommer vara på Kapitel 1, 2 och 3 i Matteborgen. Under v. 45 kommer klassen ägna mattelektionerna åt repetition. I läxa har eleverna därför inget mattemål, utan istället har de att läsa igenom sammanfattningarna på sid. 31, 65 och 97 i matteboken.

Önskar er ett underbart lov! 

Vänliga hälsningar,

Deborah

Höstlov på fritids

Höstlov

Hej! Vecka 44 den 26 – 30 oktober har fritids öppet ordinarie tider med undantag fredag då vi stänger 15.00.

Se gärna över så att ert barn har regnkläder och stövlar på plats denna vecka. Man får ta med sig en leksak eller ett gossedjur hemifrån.  Medtag busskort på tisdag.

Dagarna kommer variera med vad vi gör och vi äter lunch i skolhuset ca. 11.00 varje dag.

Detta kommer vi att göra.

Måndag

Guldmysteriet på Vasa

Tisdag

Vi åker buss till fysiken 9.00 och gör massa roliga aktiviteter i idrottshallen. Obs! Inget ombyte men man får gärna ta med sig en vattenflaska.

Onsdag

Vi kommer att gå till den närliggande skogen efter lunch och beräknas vara tillbaka ca. 14.00.

Torsdag

Detta blir en pysseldag.

Fredag

Fredagsmys med maskerad. Det är givetvis valfritt om man vill ta med sig förklädnad.

Vi hoppas på ett mysigt höstlov.

Hälsningar fritidspersonalen

Veckobrev v 41

Läxor:

Tisdag: (Ma) Arbetsblad 2:3 och 2:5

Onsdag: Språk-val

Torsdag: (Eng) Text+ glosor kap. 3. Läs flera gånger, gärna efter inspelningen på “ovningsmastaren new whats up 6” för att få rätt uttal. Glosor: the 20th century, no one, had ever been, explorer, crew, journey, truth, sledge, decide, tired, diary, probably och effort. Lär dig gärna fler!!!

Fredag: Mini- test på STORMAKTSTIDEN titta i Classroom. Vi går igenom meningarna som du skrivit till begreppen på onsdag. På fredag ska du kunna dem, kartbilderna år 1611 och 1658 (i stora drag) samt orsaker/ konsekvenser till att Kristina abdikerade + gärna en egen händelse (inget krav) under stormaktstiden t ex häxbränningarna eller mordet (?) på Karl XII. Viktigt att du har alla anteckningar. Om inte, fråga en kompis!

Jag fick ett önskemål från några i klassen att göra en schema-ändring för att få engelsk- läxan tidigare under veckan. På måndag har vi engelska, sen ska jag bara dubbel-kolla så att det blir ett demokratiskt beslut att byta innan det bekräftas.

På Vasaskolan har vi som tradition i 6:an att utse de 5 första namnen på klasslistan till klassföräldrar för läsåret. Dessa är Erik Allén, Annika Aronsson, Kanaë Axelsson, David Bengtsson och Melanie Berger. Det kommer inte att bli ett vanligt läsår pga Corona. Därför önskar vi hjälp av er klassföräldrar att ordna höstfika till eleverna efter en poäng- promenad som vi ska ordna för dem onsdagen 21/10. I all enkelhet! Kom ihåg nöt- förbudet bara. Tack på förhand.

Trevlig helg!

Karolina

Veckobrev v.38

Veckobrev v.38

Hej allesammans!

Underbart var det att få komma tillbaka och få se er alla igen. Var också så stolt när jag fick läsa sådana lovord från vikarien! 

Nedan kan ni läsa om vad som gäller inför kommande vecka:

Läxor nästa vecka:

Måndag         Läsläxa ur Pojken och Tigern, kap 3-läs kapitlet och svara på frågor

Torsdag Mattemålet (t.o.m s. 38) eller två problemlösningsfrågor

Fredag Engelska (se Saras inlägg nedan)

Övrigt:

-På onsdag springer eleverna Vasaloppet! Detta gör de i Skatås. Vi samlas vid Skatås motionscentral kl. 9:00. Om någon elev vill ha sällskap till/ifrån Skatås så meddela mig detta via mail senast på tisdag. 8:20 bär elever och lärare tillsammans av från skolan till uppsamlingsplatsen. Skoldagen slutar ca: 11:45.

-Ni har fått en inbjudan via mail för att delta i ett lära-känna-samtal! Dessa kommer att äga rum på torsdag och fredag nästa vecka. Vi träffas utanför Valvet i hus 18. Ni behöver inte förbereda er annat än att fylla i blanketten ”Föräldrafrågor inför samtalet” som jag skickade hem med eleverna igår. Om den har råkat hamna på villovägar finns den också att ladda ned nedan:

-Från och med nästa vecka kommer eleverna ta sig till och från idrotten utan mig som ledsagare. Detta är något som alla lever på mellanstadiet förväntas kunna göra efter en inskolningsperiod där eleverna fått visa att de kan ta ansvar både för sig själva och varandra.

-Jag har gjort en ändring i matteläxan. Istället för en mattestencil kommer eleverna framöver få ett mattemål. Om de redan blir klara med sitt mattemål innan torsdag får eleverna istället två problemlösningsfrågor i läxa att göra hemma.

-Vill bara påminna om att anmäla på skola24 om era barn är sjuka. Om ni har glömt bort ert inlogg  kontakta då gärna expeditionen.

Önskar er en underbar helg!

Vänliga hälsningar,

Deborah

Veckobrev v37

Läxor:

Tisdag: (Ma) Arbetsblad 1:7 och 1:8

Onsdag: Språk-val

Torsdag: (Eng) Läs kap 1, gärna tillsammans med inspelningen som du hittar på “ovningsmastaren New whats up 6” tills du kan det med flyt och betoning. Glosor: rifle, store, crop, wheat, oats, disappear, pocket, earthquake, disaster, reason, is wasted, mankind, depends on, starve samt att göra ”Did you get it?” Skriv svar i skrivboken i engelska

(No- läxa)Kolla din mail på ditt google- konto. Eva har mailat!

Fredag: (So/Sv). Läs som en läsläxa “Utkik- historia”, eller lyssna på den via ILT (Inläsningstjänst) som vi aktiverade i åk 4 sid. 114-126. Svara på frågor 1-13, finns i klassrummet “So” på ditt google- konto. Det är många sidor, och mycket text. Läs den, och plugga in frågorna (svaren).

Vi går till biblioteket fredag 11 sept för att låna nytt. Omlån sköter vi via datorna på gotlib.com. Hjälp ev till med att fixa en PIN- kod.

I elevernas väska finns en rosa lapp med viktig info som vi skulle ta upp på föräldramöte i höst. Läs den! (Om jag inte var så DÅLIG på detta programmet som jag skriver i så skulle ni få en tjusig länk att trycka på, men jag kan inte! Grrrrrrrr)

Önskar er alla en trevlig helg!

Karolina

Vasaskolan

Viktor Rydbergsgatan 18

411 32 Göteborg

 

Expeditionen öppen:

 

mån, ons kl 8-12, 13-16

 

tis, tors kl 8-12

 

fre kl 10-12

 

Gunilla Andersson

031- 20 83 41

exp@vasaskolan.net