Webinair måndag 14/12

Vill återigen tipsa om en föreläsning med krimionolog och författare Maria Dufva med specialområdet ungas liv på nätet. Denna gång vänder hon sig mot äldre barn 12-16 år , och ni ser den tillsammans, vuxna och tonåringar.

Måndag 12 dec kl. 19-20. Den kostar 100kr. Ni vill inte missa! Anmäl er på hennes hemsida www.mariadufva.se

Hälsningar Karolina Wåke i hus 18

Veckobrev v 51

Då är det dags för årets sista veckobrev. Vill passa på att tacka för en jättefin termin! Jag tycker att vi har det toppen på skolan och i klassen (hoppas att era barn tycker samma.)

Nästa vecka händer detta:

Måndag: TIPS! Webinair med Maria Dufva kl.19-20 som riktar sig till föräldrar och barn 12-16 år. Anmäl på hennes hemsida www.mariadufva.se

Kostar 100kr.

Torsdag: Läsläxa ur boken “Värsta bästa hälsan”. Läs högt flera gånger för flyt, prata gärna om texten också. Finns inscannad i svensk- mappen i Classroom.

Fredag: Sista skoldagen för terminen med start kl. 9:00 och slut efter bamba ca kl. 11:45. Om man vill så får man gärna ha något juligt på sig.

Önskar er en riktigt god och frisk jul, samt ett gott nytt år 2021. Skolan startar igen tisdag 12 januari kl. 8:00 i klassrummet.

Allt gott!

Bästa hälsningar Karolina

Veckobrev v. 50

Näst sista veckan, och allra sista MOMBUS- uppdraget i klassen. Be gärna ert barn att berätta om vårt arbete med detta.

Läxor:

Tisdag: (Ma) Arbetsblad 5:4 och 5:5. Klura ut en formel/ ett uttryck till varje figur.

(Sk) Prov “Kommunikation och information” Boken, anteckningar och frågor. Se inlägg i Classroom.

Onsdag: Språk

(No) läs på/repetera sid 57 i grundoken + aktivitetsbok sid 46 – 47 inför  prov. 

6B har provet på tisdag och 6A har provet på onsdag.

Torsdag: (Eng) Workbook klar tom s. 38 ( Skrivuppgiften s. 38, uppgift 7 gör du i ett nytt dokument i Classroom)

Fredag: Det bjuds på lussefika. Ta med egen dryck (julmust går bra!)

***********

Nobel-dagen torsdag 10 dec

Kom gärna finklädd kl. 8:15, men inget krav. Diplomutdelning och pris-cermoni i Valvet, därefter mingel och skål i separata klassrum. Nobel- lunch inmundigas i Medicinarevillan, därefter är skoldagen slut ca 12:00. Vi hoppas på en minnesvärd dag.

(Ytterligare håll-tider ligger i Classroom i mappen “Nobel 2020”)

Trevlig helg!

//Karolina

Veckobrev v.49

Jag vill börja med att påminna om en gemensam föreläsning för vuxna och elever tisdagen 1 dec kl. 19-20 med kriminologen och nät-experten Maria Dufva. Det är hon som bl a skrivit boken “Värsta bästa nätet” som vi läste i 4:an, och som jobbar med unga och nätet. Kolla på hennes hemsida eller på instagram hur ni anmäler er för att få en länk (www.mariadufva.se eller @mariadufva) Hon har många viktiga tankar att delge. Missa inte!

Vi ser många elever som inte har inneskor. Skicka gärna med. Det är väldigt skönt att ha på sig under kommande månader, och särskilt om brandlarmet går.

Alla nationella prov är nu avklarade. Resultatet på dem bakas in i terminsbetyget som eleverna får sista dagen av höst-terminen.

Var snäll och se till så att regnkläder finns på skolan så att eleverna kan njuta av friska luften på alla raster.

Läxor:

Tisdag: (ma) Repetition kap 3,4 och 5.

Onsdag: Språk

Torsdag: (eng) Orgelbundna verb i textbook s. 118 från fall-fly. Skriv en mening i varje tempus i ett dokument på classroom som heter “Läxa oregelbundna verb v 48”, totalt 15 meningar. Gör dialogerna sid. 38-39, uppg. 1-3 muntligt tillsammans med någon vuxen/kompis.

“Write to the picture” klar och inlämnad!

(No) Kolla mail från Eva

Fredag: (So) Läs och lär s. 84-85, samt anteckningar om källkritik och reklam.

Önskar er en fin första advent!

Varma hälsningar Karolina

Missa inte: Föreläsning 1 dec kl. 19-20

Maria Dufva, kriminolog och författare till bl a “Mitt barn på nätet”, “Värsta bästa hälsan” och “Värsta bästa nätet” (som vi läst i klasserna på mellanstadiet) ger tisdagen 1 dec kl. 19-20 en föreläsning via nätet med temat: “Du och ditt mellanstadiebarn” som ni ser TILLSAMMANS med ert barn. Temat är mellanstadiebarns liv på nätet, sociala medier, spel och massa annat

Ni anmäler er via hennes hemsida www.mariadufva.se eller via instagram @mariadufva. Föreläsningen kostar 100kr.

Vi har önskat att bjuda hit Maria för att föreläsa på skolan, men här kommer denna lösning. Ni vill INTE missa detta!

Detta utskick går även ut till er med barn på lågstadiet. Hips-vips så är ni mellanstadie-föräldrar!

Hälsningar mellanstadielärarna i hus 18, via Karolina

Veckobrev v 48

Sista muntliga nationella provet innan jul blir tisdagen 24 nov, i ämnet svenska och består av två delar. Ett samtal och en muntlig presentation. Eleverna har förberett en muntlig presentation med mig, och samtalet (som inte kan förberedas) utgår från givna frågor. Eva håller i bedömningen.

Jag tycker att det är en fantastisk demokratisk fostran, det där att lära sig samtala. Vilken viktig förmåga det är när man tänker efter! Att besitta förmågan att prata OCH lyssna på sina medmänniskor.

På onsdag ska vi julpyssla efter språkvalet. Skoltider denna dag kl.08:00-13:30. Ingen idrott, men bamba som vanligt. Vi kommer att corona-anpassa dagen, och därför inte blanda eleverna som vi brukar göra, utan alla pysslar med sina “vanliga” klasskompisar.

Läxor:

Tisdag: (Ma) Mulitplikationstabellerna NOMP

Onsdag: Språk

(No) Eva mailar!

Torsdag: (Eng) Kap 5, text (läs flera gånger högt för att få fint flyt) , glosor (from rags to riches, on the lottery, money, change, couldn´t afford, homeless, staying with, couch, then, felt sick, excited, cottage, debts, charity) och Focus-rutan s. 39

Fredag: (SK) Läs och lär s. 78-81

“Veckans nyhet”- Annika, Evelina, Melanie, Dunja. (KOlla på instruktionerna i Classroom, SO-fliken)

Nobel- arbetet helt klart och lämnas in. Kolla mallen!

********************************************************************

Till sist fick vi detta av rektorn på mail igår:

“Vi vill bara kort informera er om att vi nu har elever på skolan med konstaterad Covid 19 (inte i hus 18). Därför vill vi påminna om att det är viktigt att era barn är hemma då de är sjuka samt uppmana er att de testas för Covid 19. Visar det sig att testet är positivt påminner vi om att man skickar ett mail eller ringer till någon i skolledningen, då de i sin tur, enligt direktiv, tar kontakt med smittskyddsläkaren. De rekommendationer och direktiv skolan får från smittskyddsläkaren är dom vi sedan följer.”

Trevlig helg!

Karolina

Veckobrev v47

Kommande vecka har klass 6A nationella prov i engelska, torsdag 19 nov. Proven är muntliga. Det som bedöms är bl a förmågan att delta aktivt i ett samtal, lyssna in kompisen, interagera, uttrycka sid på engelska (inte “swinglish”), flyt, strategier att komma över svårigheter samt variation i språket. De pluggar inte hemma utan förbereder sig genom en god natts sömn och en stadig, energi-rik frukost.

Läxor:

Tisdag: (Ma) Rep. 4 sid. 156-157

Onsdag: Språk

Torsdag: (Eng) Lär dig 5 oregelbundna verb (do-eat) sid. 118 i Textbook. Gå in på Classroom i uppgiften “Läxa oregelb verb v 47”, öppna ett dokument och skriv en korrekt mening om varje verb, totalt 15 meningar . Läs instruktionen noga! Workbook ska vara klar tom sid. 32 (Skrivuppgift 3B gör du i ett dokument i Classroom. Lämna in!)

(No) Kolla mail från Eva

Fredag: (SO) Samtliga begrepp som finns på “Planering Massmedia och kommunikation” i classroom. Kom ihåg att ge exempel!

Veckans nyhet: Linnéa, Gabriel B, Philip och Alice.

(Nobel) Kolla mina kommentarer. Se till att vara klar med fråga 3. Titta ofta på mallen i Classrrom.

(Mu) Info från Benedikta som ni fick 13/11

Det var nog allt.

Håll er friska och trevlig helg!!!

Karolina

Vi har löss på skolan!

Vi har barn på skolan med löss. Det är väldigt viktigt att ni alla luskammar era barn för att begränsa fortsatt spridning. Bifogar länk till 1177 där ni kan läsa mer. Hittar ni löss på era barn så måste ni behandla med lusmedel innan barnet kommer åter till skolan. 

https://www.1177.se/sjukdomar.besvar/hud-har-och-naglar/harbotten-och-harsackar/huvudloss

Med vänliga hälsningar
Eva Lindahl
Mellanstadielärare
Vasaskolan

Veckobrev v 36

Allra först vill jag tacka klassföräldrarna för fint fixat fika till skolans poängpromenad, innan höstlovet.

Sen vill jag informera om en schema- ändring som gäller torsdagar. Ny sluttid är 13:25.

På tisdag-förmiddag vaccinerar skolsköterskan alla flickor med HPV (eller är det mot HPV ???)

Det börjar dra ihop sig till de muntliga nationella proven för åk 6. Här kommer info till er om dessa:

De aktuella dagarna är matte ons 11/11, engelska tor 19/11 och svenska tis 24/11. Vi delar in eleverna i grupper och ger en tid (väldigt viktigt att hålla koll på den tiden), övrig tid går de enligt schema. Klassen har då vikarie.

Läxor:

Tis: (Ma) Rep. 3 sid. 154-155

Ons: Språkval

Tors: (Eng) text kap 4 (läs flera gånger så att du kan läsa tydligt och med flyt. Öva gärna tillsammmans med “ovningsmastaren.se new whats up 6”. Focus-rutan s. 35 samt följande glosor: from nobody to somebody, poor, truck, one of those, lifestyle, since, generous, brand new, paint, peanut butter, fridge, junk food, drugs, ended tragically.

(No) Kolla mail från Eva!

Fre: (So) “Veckans nyhet”, se classroom (Bella, David, Erik, Ana och Alva)

Alla läser s. 74-79 i “Samhällskunskap”- PULS (finns även på ILT), se till så att du har anteckningar “Medias uppdrag i samhället” samt begreppen så att du kan förklara dem: journalist, massmedia, censur, opartisk, offentligt samtal.

Det var nog allt!

Trevlig helg och var rädda om er,

Karolina

Veckobrev v 45

Välkomna tillbaka! Hoppas att ni har haft ett riktigt lyckat och skönt lov!

Läxor:

Tisdag: (ma) NOMP, instruktioner finns i Classroom

Onsdag: Språk

Torsdag: (Eng) Se till så att ALLT är rättat och arbetat med fram till sid. 27. Ni som av någon anledning inte gjort den muntliga diagnosen (Progress test A) måste göra den, och maila mig en Vocaroo-inspelning. Be mig om instruktioner!!!

(No) Se mail från Eva

Fredag: (Nobel) Dokument ska vara öppnat i classroom som heter “Nobel 2020”. Döp ditt arbete! Första sidan ska vara klart. Döp den till “Innehållsförteckning”, därefter ska “Inledning” (se mall) vara klart!

*******************

Tack för en riktigt bra första del av höstterminen, efter höstlovet har vi energi och lust för andra delen!

På onsdag ska vi gå på Skolbio på Bio Roy (Corona-avstånd mellan stolarna) för att se “Fahim- den lille schackprinsen”. Vi slutar efter Rädda barnen haft en samtalsstund om papperslösa flyktingar ur ett mänskliga rättigheters- perspektiv ca kl. 13:00. Vi har beställt baguetter till lunch och kommer äta dem i klassrummet ca kl. 10:15 innan vi ser filmen. Ingen bamba alltså!

Vi gör “Progress test” på engelsk.- lektionerna i veckan. Det är en diagnos för bedömning, men ska inte förberedas hemma.

Önskar er en fin All helgona- helg!

Vänligast,

Karolina

Vasaskolan

Viktor Rydbergsgatan 18

411 32 Göteborg

 

Expeditionen öppen:

 

mån, ons kl 8-12, 13-16

 

tis, tors kl 8-12

 

fre kl 10-12

 

Gunilla Andersson

031- 20 83 41

exp@vasaskolan.net