Blogg
Höstlov på fritids
Höstlov
Hej! Vecka 44 den 26 – 30 oktober har fritids öppet ordinarie tider med undantag fredag då vi stänger 15.00.
Se gärna över så att ert barn har regnkläder och stövlar på plats denna vecka. Man får ta med sig en leksak eller ett gossedjur hemifrån. Medtag busskort på tisdag.
Dagarna kommer variera med vad vi gör och vi äter lunch i skolhuset ca. 11.00 varje dag.
Detta kommer vi att göra.
Måndag
Guldmysteriet på Vasa
Tisdag
Vi åker buss till fysiken 9.00 och gör massa roliga aktiviteter i idrottshallen. Obs! Inget ombyte men man får gärna ta med sig en vattenflaska.
Onsdag
Vi kommer att gå till den närliggande skogen efter lunch och beräknas vara tillbaka ca. 14.00.
Torsdag
Detta blir en pysseldag.
Fredag
Fredagsmys med maskerad. Det är givetvis valfritt om man vill ta med sig förklädnad.
Vi hoppas på ett mysigt höstlov.
Hälsningar fritidspersonalen
Nu kör vi
Hej och välkomna tillbaka till en ny termin och läsår här på Vasaskolan.
Denna veckan har vi haft vikarier då vår ordinarie personal har varit sjuk.
Just nu är Simon på utbildning och för honom vikarierar Johannes.
Deborah är på mellanstadiet och hjälper till så vi har fått in Vefa för henne.
Detta är två kända vikarier som har varit på fritids tidigare.
Vi äter fortsatt mellanmål utomhus men kommer inom kort börja äta nere i bamba igen.
Vi håller även på att planera upp olika aktiviter så barnen kan få prova på lite nya saker att göra på sin tid här på fritids.
Nu hoppas vi på en trevlig helg så syns vi igen på måndag.
Vänliga hälsningar från personalen på fritids
Fritids informerar
Fritids informerar
Hej kära föräldrar och välkomna till ett nytt läsår här på Vasaskolan.
Här kommer lite matnyttig information från oss på fritids.
Till en början vill vi påminna er om att skola och fritids är stängt torsdag den 27 augusti.
Vasaskolans fritids är öppet måndag – fredag mellan 07:00 – 17:30. Dag innan röd dag och afton stänger fritids klockan 15:00, dessa dagar finner ni på vasaskolan.net under fliken fritids.
Onsdagar mellan 15:00 – 16:30 har hela arbetslaget möte, då har vi tagit in fasta vikarier som täcker upp. Om ni har möjlighet att hämta tidigare så gör gärna detta.
Vi stänger som vanligt 17:30.
Från och med vecka 36 kommer fritids att ha en utflyktsdag på torsdagar. Vi kommer göra olika aktiviteter i skogen så det är viktigt att ditt barn har med sig kläder för alla väder. Vi kommer att vara borta mellan 14:00 – ca 15:30.
Fritids har en blogg där all information ni behöver kommer att ligga. Klicka in er på vasaskolan.net så finns en egen flik som heter fritids.
Vid varje lov skickas det ut digitala lovlappar att fylla i. Vi sätter även upp information om detta i skolan och det kommer skickas med en påminnelse i lärarnas veckobrev. Får ni inget mejl så snälla meddela oss så vi kan kolla över vår mejllista en gång till.
Ni når fritids på telefonnummer: 0760 25 77 65. Svarar vi inte så lämna gärna ett meddelande på telefonsvararen eller skicka ett sms så återkommer vi så fort vi kan.
Vasaskola är en mobilfri skola. Detta gäller även på fritids. När ditt barn kommer hit lämnar hen sin telefon till någon i personen på fritids som sedan låser in den. Vid hemgång lämnas telefonen tillbaka
Vill ert barn följa med en kompis hem eller ta med en kompis hem ska detta bestämmas minst en dag i förväg och meddelas till oss på fritids. Ska någon annan än föräldrar hämta vill vi i personalen veta detta. Antingen skriver ni upp det på lappen in till fritidsrummet, säger till en personal på fritids eller skickar iväg ett sms till vår telefon.
Nu hoppas vi på ett härligt läsår tillsammans och har ni några frågor eller funderingar så tveka inte att säga till.
Med vänliga hälsningar, personalen på fritids
Läsårstider 2020/2021
Skolstart: Onsdag den 19 augusti 2020
Studiedagar:
27 augusti
Fritids har stängt:
27 augusti
Fritids stänger 15:00
30 oktober
23 december
30 december
Julavslutning: 18 december 2020
Vårterminsstart: 12 januari 2021
Studiedagar:
11 januari
17 mars
12 maj
14 maj
Fritids har stängt:
11 januari
12 maj
18 juni
Fritids stänger 15:00
5 januari
1 april
30 april
24 juni
Lov: (fritids har öppet)
Vecka 44: Höstlov 26 oktober – 30 oktober
Vecka 7: Sportlov 15 februari – 19 februari
Vecka 14: Påsklov 6 april – 9 april
Sommaravslutning: 16 juni 2021
När ska mitt barn vara hemma?
Vi vill därför skicka med er en liten påminnelse vad som gäller vid sjukdom (All denna information finns även på vårdguiden, 1177):
Att vårda tillfälligt sjuka barn hemma
Små barn är ofta sjuka. Därför är det en naturlig del av livet som småbarnsförälder att ta hand om sina sjuka barn. Oftast handlar det om lindriga infektioner som går över av sig själv.
När ett barn är sjukt är det vanligt att känna en osäkerhet och ha många frågor. När ska barnet vara hemma och när kan hen vara på daghemmet, i förskolan eller skolan? När ska jag kontakta vården? Kan jag ge mediciner, och i så fall vilka?
Detaljerade råd om olika sjukdomar, som till exempel förkylning, halsfluss, feber eller öroninflammation, hittar du i våra texter på webbplatsen. I 1177 Vårdguidens smittguide kan du läsa om olika infektioner. Du kan också använda 1177 Vårdguidens sökfunktion för att hitta rätt.
Små barn är sjuka flera gånger varje år
Det allra vanligaste är att barnet har en förkylning eller maginfektion.
Barn under två år har ofta sex till sju infektioner per år. Ibland behöver de då vara hemma och ta det lugnt någon eller några dagar. När barnen blir äldre är de inte sjuka lika ofta. Efter två-treårsåldern är barn sjuka omkring fyra gånger per år, och i tioårsåldern ett par gånger om året, precis som vuxna.
När ska barnet stanna hemma?
Ett barn som har feber eller är så trött och hängigt att hen inte orkar med vanliga aktiviteter, behöver stanna hemma och ta det lugnt. En infektion läker oftast bättre om barnet får vila och sova ut.
Barnet ska också stanna hemma om hen till exempel:
Har en smittsam sjukdom, till exempel halsfluss, som inte har behandlats eller har behandlats kortare tid än två dygn
Har en maginfektion med kräkningar eller diarré
Behandlas med någon medicin och någon vuxen behöver ge den, till exempel antibiotika eller ögondroppar.
Du kan läsa i 1177 Vårdguidens smittguide om olika infektioner, hur de smittar och hur länge barnet bör vara hemma.
Om barnet är hemma från förskolan eller skolan behövs ett läkarintyg efter sju dagar, för att kunna få ersättning från Försäkringskassan för vård av barn, så kallad VAB.
Sjuka barn behöver vila
Ett barn som är sjukt ska ha möjlighet att vila när som helst, många gånger om dagen om det behövs. Däremot får barnet gärna vara uppe och leka om hen orkar. Barnets rum bör ha en sval men behaglig temperatur.
Ibland kan barn bli lite oroliga när de har feber. Då kan det vara svårt att få dem att vara stilla och vila. Du behöver inte tvinga barnet att vila eftersom barn brukar anpassa sig efter vad de orkar.
Det går bra att gå ut
Det går bra att gå ut när barnet är sjukt, om hen orkar och vill vara ute. Små barn kan du dra i vagn, men det är viktigt att barnet ligger skyddad mot vind och kyla.
Om barnet är sjukt på sommaren ska ni undvika att vistas i sol och värme, och istället hålla er där det är svalt och skuggigt.
Tid tillsammans med barnet
Det bästa sättet att ta hand om ditt sjuka barn är att umgås med barnet och ge hen lite mer av din tid. Du kan till exempel läsa sagor, ni kan spela spel eller titta på tv tillsammans. När barnet är sjukt kan det finnas mer tid att umgås än vad som vanligtvis finns i vardagen.
Om det finns flera föräldrar i familjen kan det ibland bli diskussioner om vem som ska stanna hemma med barnet. Det kan vara bra att ha pratat igenom sådant tidigare, och kanske gjort en planering. Det är bra om barnet slipper höra vuxna diskutera vem som ska vara hemma. Hur ett barn mår och vad barnet behöver bör alltid komma först.
Söka vård
Ibland kan det vara svårt att bedöma hur sjukt barnet är och det är lätt att känna sig osäker. Om du är det minsta osäker kan du alltid ringa och få rådgivning av en erfaren sjuksköterska på telefonnummer 1177. Du kan också kontakta en vårdcentral eller barnavårdcentral.
Ibland kan barnet behöva få medicin
Om barnet har en bakterieinfektion, som till exempel halsfluss, öroninflammation, lunginflammation eller urinvägsinfektion, finns antibiotika som en läkare skriver ut på recept. För virusinfektioner finns inga mediciner som hjälper, utan sjukdomen går över av sig själv. Men vissa receptfria läkemedel kan lindra besvären, till exempel smärtstillande och febernedsättande medicin, och näsdroppar.
Innan du ger ett barn som är yngre än sex månader smärtstillande eller febernedsättande läkemedel ska du rådgöra med sjuksköterska eller läkare.
Läs mer om att ge medicin till barn.
Nu hoppas vi på friska barn resten av terminen.
Med vänlig hälsning från personalen på fritids
Klädsel vid utelek
- Med tanke på årstid skall man ha regnkläder alternativt termobyxor på sig om man är på lilla gården och gräver i sanden.
- Vid kraftigt regn skall regnjacka och regnbyxor användas, annars är man under taket på stora gården.
- Har man blöta kläder säger man till personalen som hjälper till att lägga dem i torkskåpet.
Prata gärna med era barn hemma.