Chromebooks till årskurs 6

asus-chromebook-c202sa-celeron-4gb-16gb-ssd-116

Vasaskolan satsar på Chromebook som den primära elevdatorn för elever som börjar hos oss i årskurs sex höstterminen 2018. Chromebook tillsammans med Google Apps for Education erbjuder en robust plattform som är optimal för användning i skolan.

Efter sommarlovet får alla elever tillgång till Google apps och Google Classroom.  De elever som idag har Mac-datorer kommer att få behålla dem, vi fasar ut de datorerna stegvis med start för årets årskurs sex.

Vasaskolan är stolta över våra duktiga matematikelever

Tävlingen Pythagoras Quest är ett initiativ från Handelskammaren och Malmö Borgarskola för att lyfta betydelsen av att vara bra på matematik för framtidens arbetskraft. Tävlingen är Sveriges största lagtävling i matematik för högstadieelever.

Theodor Weichbrodt 9b, Britta-Kajsa Mårtensson 9a,
Alexander Jonsson 8b, och Daniel Burman 8B

Vasaskolan är stolta över att fyra av våra elever i årskurs åtta och nio tog sig till riksfinalen i tävlingen och därmed som enda lag från Göteborg fick åka till Malmö för att genomföra finalen. Vasaskolans lag hamnade på plats sju av de fjorton lag som tagit sig till final, en stor prestation som i slutändan innebär att de ligger bland de högst presterande högstadieeleverna i Sverige.

Frågorna var mycket svåra i år, ett exempel ser du här:

En dag bestämmer sig alla Borgarskolans elever för att ställa sig på ett enda långt led och marschera med konstant fart mot S:t Petri. Medan eleverna marscherar springer Borgarskolans maskot, The Borgar Bear, med konstant fart från kårordförande, som är längst bak, till fanbäraren, som är längst fram, och tillbaka till kårordföranden som nu befinner sig där fanbäraren var från början. Hur långt har maskoten sprungit om ledet är 100 meter långt? Svara exakt.

För att se fler frågor och titta på facit kan du läsa här.

Ny dataskyddsförordning

Den 25 maj 2018 börjar nya dataskyddsförordningen, även kallad GDPR, att gälla. Syftet med förordningen är att stärka den enskildes integritetsskydd. Det vill säga individens kontroll över information som gäller denne själv och som kan användas för att identifiera en person, så kallade personuppgifter.

Detta påverkar skolan då vi får behandla personuppgifter när det är nödvändigt för att fullgöra en rättslig förpliktelse, för att utföra en uppgift av allmänt intresse eller som del i en myndighetsutövning.

Vi vill med detta brev informera er vårdnadshavare om att vi i höstas påbörjade arbetet med att kartlägga och identifiera de processer och sammanhang där vi som skola hanterar personuppgifter. Detta arbete resulterar i att nödvändiga förändringar löpande görs i skolans rutiner och hantering av personuppgifter för att uppfylla kraven i GDPR.

Vi har ett nära samarbete kring GDPR med flera andra friskolor genom föreningen Friskolor på lika villkor. Tillsammans har vi kunnat säkerställa att vi gör rätt saker och kunnat dela på kostnader för extern expertis. Detta samarbete kommer vi även fortsatt att ha.

Ni kan läsa mer om den nya förordningen på Datainspektionens hemsida:

www.datainspektionen.se

Göteborg 20180525

Elin Sjödahl, rektor                 Matilda G Stålbert, biträdande rektor

Mailfunktionen

Efter höstlovet har vi haft problem med vår mail och hemsida, då vi har bytt server. Vi tror att det mesta ska vara löst nu, dock måste ni elever fortfarande använda www.vasaskolan.net/webmail, för att kunna läsa er mail.
Tack för er förståelse!

Skolstarten

Vårterminen börjar tisdagen den 9 januari klockan 9.45 i Johannebergskyrkan. Därefter går du enligt ordinarie schema.

Välkommen tillbaka!

DALITINSAMLINGEN

Kakor är sålda, TV inspelat, hus är städade, barn är passade och mycket mer.
Nu är tävlingen avgjord!
9:orna har i år samlat in 16 291 kr! Det är ett fantastiskt resultat och vi gratulerar daliterna till ytterligare tid i skolan och 9B till segern och en ledig måndag!
Vi tackar alla för deras medverkan!
/Anna och Teresia

Biträdande rektor

I sommar har det gått fem år sedan jag började arbeta på Vasaskolan som biträdande rektor. Det har nu blivit dags för mig att söka mig vidare och jag har i dagarna tackat ja till en tjänst som rektor på en annan skola. Jag kommer att arbeta kvar på Vasaskolan fram till augusti och under tiden kommer skolan att rekrytera en ny biträdande rektor.

Jag vill passa på att tacka alla elever och föräldrar för det fina stöd som jag har fått under dessa fem år. Ni är fantastiska och jag kommer att se tillbaka på min tid på Vasaskolan med värme i hjärtat.

Ingrid Ploghed

Biträdande rektor, Vasaskolan

Lotteri till förmån för fadderbarnen

När det är dags för sista storsamlingen innan jul träffas personalen på skolan och har ett lotteri. Vinsterna är skänkta och eftermiddagen bjuder på många skratt. Man kan vinna hjortronsylt, böcker, diverse kakor och annat smått och gott. Pengarna för lottförsäljningen går till fadderbarnen i Indien.
Kanske vill du till nästa år vara med och skänka någon vinst till detta uppskattade lotteri?

Det säljs flera lättingar under eftermiddagen.

Vinstbordet med en härlig blandning av vinster.img_4420