Ny ledning på Vasaskolan

Elin Sjödahl som är rektor på Vasaskolan är i slutet av sin graviditet och hon kommer från och med denna vecka att vara sjukskriven fram till förlossningen.

Matilda G Stålbert som idag är biträdande rektor på skolan blir tillförordnad rektor fram till nyår. Kristina Wallengren kommer från och med nu att gå in som biträdande rektor på timmar och tillsammans med Matilda G Stålbert leda Vasaskolan under Elins Sjödahls föräldraledighet.

Kristina har 30 års erfarenhet av arbete med skola och pedagogisk verksamhet, hon driver idag ett företag  inom ledarskap. Företaget är nu inne på sitt tredje år och uppdragen varierar allt ifrån att vara tf rektor, förskolechef och skolchef till att handleda arbetslag och enskilda medarbetare samt att coacha rektorer.

För två år sedan var Kristina tf rektor på Vasaskolan och vi är glada att ha henne tillbaka i nytt uppdrag här på Vasaskolan.

Vid frågor till ledningen går det bra att maila:

Matilda G Stålbert, Tf rektor: matilda.stalbert@vasaskolan.net, eller rektor@vasaskolan.net

Kristina Wallengren, Tf bitr. rektor: kristina.wallengren@vasaskolan.net

Chromebooks till årskurs 6

asus-chromebook-c202sa-celeron-4gb-16gb-ssd-116

Vasaskolan satsar på Chromebook som den primära elevdatorn för elever som börjar hos oss i årskurs sex höstterminen 2018. Chromebook tillsammans med Google Apps for Education erbjuder en robust plattform som är optimal för användning i skolan.

Efter sommarlovet får alla elever tillgång till Google apps och Google Classroom.  De elever som idag har Mac-datorer kommer att få behålla dem, vi fasar ut de datorerna stegvis med start för årets årskurs sex.

Vasaskolan är stolta över våra duktiga matematikelever

Tävlingen Pythagoras Quest är ett initiativ från Handelskammaren och Malmö Borgarskola för att lyfta betydelsen av att vara bra på matematik för framtidens arbetskraft. Tävlingen är Sveriges största lagtävling i matematik för högstadieelever.

Theodor Weichbrodt 9b, Britta-Kajsa Mårtensson 9a,
Alexander Jonsson 8b, och Daniel Burman 8B

Vasaskolan är stolta över att fyra av våra elever i årskurs åtta och nio tog sig till riksfinalen i tävlingen och därmed som enda lag från Göteborg fick åka till Malmö för att genomföra finalen. Vasaskolans lag hamnade på plats sju av de fjorton lag som tagit sig till final, en stor prestation som i slutändan innebär att de ligger bland de högst presterande högstadieeleverna i Sverige.

Frågorna var mycket svåra i år, ett exempel ser du här:

En dag bestämmer sig alla Borgarskolans elever för att ställa sig på ett enda långt led och marschera med konstant fart mot S:t Petri. Medan eleverna marscherar springer Borgarskolans maskot, The Borgar Bear, med konstant fart från kårordförande, som är längst bak, till fanbäraren, som är längst fram, och tillbaka till kårordföranden som nu befinner sig där fanbäraren var från början. Hur långt har maskoten sprungit om ledet är 100 meter långt? Svara exakt.

För att se fler frågor och titta på facit kan du läsa här.

Ny dataskyddsförordning

Den 25 maj 2018 börjar nya dataskyddsförordningen, även kallad GDPR, att gälla. Syftet med förordningen är att stärka den enskildes integritetsskydd. Det vill säga individens kontroll över information som gäller denne själv och som kan användas för att identifiera en person, så kallade personuppgifter.

Detta påverkar skolan då vi får behandla personuppgifter när det är nödvändigt för att fullgöra en rättslig förpliktelse, för att utföra en uppgift av allmänt intresse eller som del i en myndighetsutövning.

Vi vill med detta brev informera er vårdnadshavare om att vi i höstas påbörjade arbetet med att kartlägga och identifiera de processer och sammanhang där vi som skola hanterar personuppgifter. Detta arbete resulterar i att nödvändiga förändringar löpande görs i skolans rutiner och hantering av personuppgifter för att uppfylla kraven i GDPR.

Vi har ett nära samarbete kring GDPR med flera andra friskolor genom föreningen Friskolor på lika villkor. Tillsammans har vi kunnat säkerställa att vi gör rätt saker och kunnat dela på kostnader för extern expertis. Detta samarbete kommer vi även fortsatt att ha.

Ni kan läsa mer om den nya förordningen på Datainspektionens hemsida:

www.datainspektionen.se

Göteborg 20180525