Välkomna till ett nytt läsår på Vasaskolan!

Välkomna till det nya läsåret vid Vasaskolan! Hoppas ni har haft en fin sommar!

Måndag den 20 augusti börjar skolan kl. 9.30 i Johannebergskyrkan.

Denna dag slutar ca kl. 11.00, före lunch. De elever som vistas på fritids på eftermiddagen äter lunch tillsammans kl. 11.30. Fr.o.m. tisdag den 21 augusti går eleverna enligt det schema som de får på måndagen.

Chromebooks till årskurs 6

asus-chromebook-c202sa-celeron-4gb-16gb-ssd-116

Vasaskolan satsar på Chromebook som den primära elevdatorn för elever som börjar hos oss i årskurs sex höstterminen 2018. Chromebook tillsammans med Google Apps for Education erbjuder en robust plattform som är optimal för användning i skolan.

Efter sommarlovet får alla elever tillgång till Google apps och Google Classroom.  De elever som idag har Mac-datorer kommer att få behålla dem, vi fasar ut de datorerna stegvis med start för årets årskurs sex.

Vasaskolan är stolta över våra duktiga matematikelever

Tävlingen Pythagoras Quest är ett initiativ från Handelskammaren och Malmö Borgarskola för att lyfta betydelsen av att vara bra på matematik för framtidens arbetskraft. Tävlingen är Sveriges största lagtävling i matematik för högstadieelever.

Theodor Weichbrodt 9b, Britta-Kajsa Mårtensson 9a,
Alexander Jonsson 8b, och Daniel Burman 8B

Vasaskolan är stolta över att fyra av våra elever i årskurs åtta och nio tog sig till riksfinalen i tävlingen och därmed som enda lag från Göteborg fick åka till Malmö för att genomföra finalen. Vasaskolans lag hamnade på plats sju av de fjorton lag som tagit sig till final, en stor prestation som i slutändan innebär att de ligger bland de högst presterande högstadieeleverna i Sverige.

Frågorna var mycket svåra i år, ett exempel ser du här:

En dag bestämmer sig alla Borgarskolans elever för att ställa sig på ett enda långt led och marschera med konstant fart mot S:t Petri. Medan eleverna marscherar springer Borgarskolans maskot, The Borgar Bear, med konstant fart från kårordförande, som är längst bak, till fanbäraren, som är längst fram, och tillbaka till kårordföranden som nu befinner sig där fanbäraren var från början. Hur långt har maskoten sprungit om ledet är 100 meter långt? Svara exakt.

För att se fler frågor och titta på facit kan du läsa här.

Ny dataskyddsförordning

Den 25 maj 2018 börjar nya dataskyddsförordningen, även kallad GDPR, att gälla. Syftet med förordningen är att stärka den enskildes integritetsskydd. Det vill säga individens kontroll över information som gäller denne själv och som kan användas för att identifiera en person, så kallade personuppgifter.

Detta påverkar skolan då vi får behandla personuppgifter när det är nödvändigt för att fullgöra en rättslig förpliktelse, för att utföra en uppgift av allmänt intresse eller som del i en myndighetsutövning.

Vi vill med detta brev informera er vårdnadshavare om att vi i höstas påbörjade arbetet med att kartlägga och identifiera de processer och sammanhang där vi som skola hanterar personuppgifter. Detta arbete resulterar i att nödvändiga förändringar löpande görs i skolans rutiner och hantering av personuppgifter för att uppfylla kraven i GDPR.

Vi har ett nära samarbete kring GDPR med flera andra friskolor genom föreningen Friskolor på lika villkor. Tillsammans har vi kunnat säkerställa att vi gör rätt saker och kunnat dela på kostnader för extern expertis. Detta samarbete kommer vi även fortsatt att ha.

Ni kan läsa mer om den nya förordningen på Datainspektionens hemsida:

www.datainspektionen.se

Göteborg 20180525

Elin Sjödahl, rektor                 Matilda G Stålbert, biträdande rektor

Mailfunktionen

Efter höstlovet har vi haft problem med vår mail och hemsida, då vi har bytt server. Vi tror att det mesta ska vara löst nu, dock måste ni elever fortfarande använda www.vasaskolan.net/webmail, för att kunna läsa er mail.
Tack för er förståelse!