Vecka 39

Kära föräldrar och vårdnadshavare i klass 5,

Veckans höjdpunkt var Vasajoggen i  onsdags! Det var 14 barn i klass 5 som tillsammans sprang för glatta livet! Det var så härligt att se dem ute i det fria, knyta nya och gamla kontakter samtidigt som de rör på sig i en underbar skogsmiljö. En härlig tradition på skolan. 

Nu har barnen fått egna datorer att använda här på skolan. Vi kommer att arbeta mer och mer med datorerna och en del uppgifter kommer läggas ut classroom. I svenska har de fått skriva rent sina texter vi påbörjade förra veckan. Be dem visa er sina argumenterande texter! 

Vecka 39

Måndag: Läxhjälp14:40-15:10

Tisdag: Idrott

Onsdag: Läsläxa s. 70-83 + frågor Fröken Europa

Torsdag: Matteläxa

Fredag: Engelska Chapter 3 “Buy one get one free”

Mail har skickats ut för inbjudan via doodle att skriva upp sig på utvecklingssamtal. Om ni inte gjort det ber jag er göra det. TACK!!!

Här kommer viktig info från Sandra, skolsköterska:

Hej,
vi har elever på skolan med löss. För att minska smittspridningen så är det superviktigt att ni luskammar era barn och vid behov behandlar med lusmedel. 
Kamma barnet regelbundet de närmaste två veckorna med luskam. Det underlättar att kamma håret med balsam. Om ni hittar löss är det viktigt att även de andra familjemedlemmarna undersöks. Behandling skall enbart göras på personer som har löss.
Om vi under skodagen upptäcker löss på elev så ringer vi er vårdnadshavare så barnet får gå hem och behandlas. Efter behandling är eleven välkommen tillbaka igen. Bifogar länk till 1177 där ni kan läsa mer. 
https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/sjukdomar–besvar/hud-har-och-naglar/harbotten-och-harsackar/huvudloss/

Med vänlig hälsning,
Sandra LiljaSkolsköterskaVasaskolan 

Ha en bra vecka!

Fröken Sara

Vecka 38

Kära föräldrar och vårdnadshavare,

Den här veckan har det varit många hemma sjuka. Tack för att ni kommer ihåg att sjukanmäla på Skola24 på morgonen!!! Det underlättar.  Har ni möjlighet att komma förbi och hämta böcker under sjukdomstiden får ni gärna göra det. Hör av er till mig så ordnar jag ett paket och hänger i kapprummet på ert barns krok. Jag förstår om det inte funkar och då får vi hjälpas åt att ta igen det som har missats i efterhand. Karolina har läxhjälp varje måndag kl 14:40-15:10. Alla barn på mellanstadiet är välkomna. Ingen föranmälan krävs. Bara kom!

På onsdag är det dags för Vasajoggen. Se info från Louise. Det är bra om vi kan samlas på plats och sluta på plats – vid Skatås – för att undvika trängsel på spårvagn. OM det inte fungerar för er med logistiken och barnen vill åka med mig ber jag er att höra av er så snart ni kan så vi kan planera för det. Vi åker från skolan 08:15, samling på skolgården. 

Om det finns möjlighet är det bra om läsläxan kunde lämnas in på tisdag då vi är i Skatås på onsdagen. 

Nu får vi hoppas på att alla i klassen kryar på sig ordentligt framöver. 

Vecka 38

Måndag: Läxhjälp 14:40-15:10

Tisdag: Idrott, lämn gärna in läsläxa Fröken Europa s. 55-69 + frågor

Onsdag: Vasajoggen, läsläxan Fröken Europa s. + frågor 55-69

Torsdag: Matteläxa

Fredag: Chapter 2 p. 22-25

Ha en bra vecka!

Fröken Sara

Vecka 37

Kära föräldrar och vårdnadshavare,

Den här veckan har vi haft en diagnos i matte kap 1. Det är för att se vad barnen behöver arbeta mer med och vad de kan. Över lag har många svårigheter med att multiplicera med flera nollor och problemlösning. Just nu har vi arbetat med strategierna rita och pröva när man tar sig an ett matteproblem. 

I SO har vi geografi och vi har arbetat med kartan och dess användningsområden. Stora arbetsområdet är Nordens länder i årskurs 5. 

I NO arbetar vi just nu med biologi och svenska fjällområdet. 

I svenska kommer vi att börja med texttypen argumenterande text. Vi har under de första veckorna av terminen arbetat i böckerna Veckans ord, Veckans ordkunskap och med ordklasser i Klara svenskan. 

I engelskan arbetar vi vidare i läromedlet What’s up? Det är bra om ni uppmuntrar barnen till att använda läromedlet online hemma och lyssna på texten flera gånger – gärna läsa med samtidigt. Det finns övningar som också är bra att göra. Läromedlet hittar ni på ovningsmastaren.se.

Utvecklingssamtalen kommer att vara lite annorlunda i år. Jag kommer att skicka en inbjudan till er snart. Jag planerar för att samtalen ska äga rum torsdagen vecka 43. För att minska smittspridning erbjuds utvecklingssamtalet via telefon. Jag ringer er. Är det under skoltid så är ert barn med mig, efter skoltid har ni barnet vid er sida. Det är dock viktigt att understryka att barnet ska vara med. Är det så att ni vill träffa mig personligen går det bra, men då vill vi att endast en förälder kommer. Som vanligt är det ett samtal per barn som erbjuds. 

Till er som ännu inte har haft tid att slå in böckerna ännu ber jag er att göra det.  Det gäller grundboken i geografi, no, matte och engelska textboken. Tack!!!

På måndag kör Karolina igång med läxläsning för alla som vill på mellanstadiet! Hon öppnar sin dörr kl 14:40-15:10. Välkomna!!!!

Vecka 37

Måndag: Läxläsning med Karolina 14:40-15:10

Tisdag: IDROTT

Onsdag: Läsläxa  Fröken Europa s. 32-54 samt svara på frågor 

Torsdag: Matte

Fredag: IDROTT, Engelska chapter 2 

Glöm inte att läsa och ta del av informationen Föräldramöte. Jag har även skickat med barnen en papperskopia hem idag.

Ha en bra vecka!

Fröken Sara

Vecka 36

Kära föräldrar och vårdnadshavare i klass 5

Nytt i årskurs 5 är teknik. Barnen har teknik i halvklass. Det är samma grupper som slöjdgrupperna och det är  Åke och Angelika som ansvarar för undervisningen. 

Tyvärr har vi inte möjlighet att gå till Stadsbiblioteket i grupp längre. Här behöver vi er hjälp med att uppmana och uppmuntra era barn att gå dit själva eller med er någon gång då och då. Barnen behöver ha en bänkbok. Vi har ett mindre skolbibliotek, men utbudet är inte att jämföras med ett vanligt bibliotek. När vi kan gå i grupp igen till Stadsbiblioteket gör vi naturligtvis det. 

Om ni vill att ert barn äter specialkost behöver ni fylla i en blankett och ge till Gunilla. Blanketten finns på hemsidan. 

Nästa vecka kör vi igång med matteläxan. Det kommer att vara en stencil som barnen får på måndag. 

Vi har belutat att utflykten kommer att bli inställd då vi behöver följa FHM rekommendationer. Det är naturligtvis tråkigt. 

V. 36

Tisdag: IDROTT – börjar dagen på Fysiken

Onsdag: Läsläxa Fröken Europa s. 17-31 (text och frågor) Utflykt inställd!!

Torsdag: Matte stencil

Fredag: IDROTT, Engelska, Chapter 1 (glosor och text)

Ha en bra vecka!!

Fröken Sara

Veckobrev v. 35

Kära föräldrar och vårdnadshavare i klass 5,

NU ÄR VI IGÅNG! Jag tror att de flesta av oss tycker det känns skönt. Barnen har fått de flesta nya böckerna. 

På TISDAG går vi till biblioteket. Barnen slutar vid biblioteket. 

Det är studiedag på TORSDAG den 27/8. 

Vi har fotografering på FREDAG. 

Läxor:

Onsdag: läsläxa s. 7-16 + frågor till boken Fröken Europa

Fredag: Engelska text och glosor INTRO p. 6-10

Vi planerar klassens dag onsdagen den 2 september. Vi ses vid Lilla Bommen kl 09:00 och avslutar dagen kl 13:00 vid Lilla Bommen. Vi möts och avslutar dagen vid hållplatsen där färjan över älven avgår för att undvika onödig trängsel i kollektivtrafiken. Vi tar båten över älven till Färjenäsparken. Ta med matsäck, busskort, bra kläder och ett glatt humör. Mer info kommer nästa vecka. 

Vänligen läs igenom informationsbrevet jag skickat med barnen i den gula mappen hem om ni inte gjort det redan (finns även att läsa på hemsidan).

Hör av er om ni har några frågor.

Ha en bra vecka,

Fröken Sara

Välkomna till klass 5

Välkomna till årskurs 5

Då är det dags för årskurs 5! Så spännande! 

Vi börjar lite lugnare den första veckan och slutar lite tidigare på eftermiddagen. Detta gäller:

Vecka 34

20/8 Torsdag 08:00-13:00

21/8 Fredag 08:00-13:00 Idrott 

Lämna gärna in: “Hur når vi föräldrar dagtid?” 

Vecka 35

Enligt schema. Obs! Torsdagen den 27/8 är det studiedag och ingen skola. 

Återkommande läxor:

Onsdagar Läsläxa ur Fröken Europa (läsa och besvara frågor)

Torsdag Matte (oftast stencil)

Fredagar Engelska text och glosor (What’s up? 5)

Viktigt!

Föräldramötet kommer inte att äga rum på skolan. Information från oss på skolan kommer att komma till er skriftligen via vår hemsida. Har ni några frågor eller undrar över något är ni alltid välkomna att höra av er till mig. Bäst når ni mig via mail. Jag kommer fortsätta med att skicka ut veckobrev varje fredag. Veckobreven finns att läsa på hemsidan.

Vi kommer inte att ha några morgonsamlingar i kyrkan på fredagar. Vi ses i skolan istället. Vi kommer fortsätta att låsa upp dörrarna till skolan kl 07:55 för att undvika trängsel i trappan. 

Eleverna får under första veckan hem matteboken som heter Matte-borgen, engelskaboken What’s up? textbok, No-bok och geografi-bok.  Var vänliga och slå in dessa böcker så att de håller längre. Tack!!! 

Läs igenom och fyll i pappret som heter ”Hur når vi föräldrar dagtid”. Texta tydligt och skicka tillbaka så snart som möjligt, senast fredagen den 28/8. Busskorten sköter Västtrafik. Idrotten är tisdagar och fredagar i år. På tisdagar börjar barnen med idrott och åker till Fysiken direkt på morgonen. Barnen behöver ta med sig ett lås till idrotten för att kunna låsa in sina saker. 

Den gula mappen som eleverna har fått ska de ha i sin väska för att underlätta att inga papper/läxor försvinner. 

Om ni önskar specialkost – vänligen fyll i formuläret på skolans hemsida. 

All frånvarorapportering önskar vi att ni gör på skola24. Aktivera ditt personliga användarkonto om ni inte redan gjort det, information om hur ni gör finns på hemsidan. På hemsidan kommer ni att finna info som rör klassen. Det är viktigt att ni varje vecka håller er uppdaterade om läxor och vad som händer i klassen. 

På Vasaskolan går vi ut alla raster, oavsett väder, så ha gärna regnkläder på skolan. Inga raster inomhus!

Att ta med till torsdag 20/8

-Bänkpapper (50x55cm)

-Inneskor

-Pennskrin (gärna med en pennvässare)

Jag ser fram emot att få fortsätta arbeta tillsammans med er. Är det något som ni undrar över eller vill informera mig om är det lättast att ni mailar mig så kontaktar jag er vid lämpligt tillfälle. 

Än en gång – välkomna till klass 5 och speciellt välkommen önskar vi Simon som är ny i klassen! Det här kommer att bli ett toppenår!

Vänliga hälsningar

Fröken Sara

sara.olsson@vasaskolan.net 

Länk till webmail

Alla som har en mailadress kan logga in på denna via en hemsida. Då kan du logga in från vilken enhet med internet som helst.

Tänk på att logga ut och inte spara lösenordet om du använder till exempel en dator som inte är din.

www.gmail.com

Din mail är förnamn.efternamn@elev.vasaskolan.net

// Anna

Vasaskolan

Viktor Rydbergsgatan 18

411 32 Göteborg

 

Expeditionen öppen:

 

mån, ons kl 8-12, 13-16

 

tis, tors kl 8-12

 

fre kl 10-12

 

Gunilla Andersson

031- 20 83 41

exp@vasaskolan.net