Vecka 50 & 51

Vecka 50 och 51

Hejsan!

Det börjar märkas att eleverna är i behov av lov och ledighet, men de kämpar på även om de är trötta mellan varven. 

På tisdag uppmärksammas Alfred Nobel på skolan. I sexan har de fått skriva en uppsats som har med fysik, kemi, medicin, litteratur och ekonomi att göra. Nobelpristagare utses i åk 6 och de har olika festligheter under dagen. Bland annat har de Nobellunch där klass 5 hjälper till att servera. Detta är en tradition på mellanstadiet. I klass 4 kommer vi att ha en temadag Nobel på tisdag. På torsdag går vi till universeum och har en lektion (läs om lektionen nedan). Lektionen på Universeum slutar kl 14:00 så barnen kan åka hem därifrån om de har er tillåtelse. Har ni gett samtycke till detta på elevkortet ni fyllde i vid skolstart behöver ni inte höra av er till mig. Om ni inte har gett samtycke kan ni skicka ett mail om det är ok att barnen går hem själva från Korsvägen. De barn som går till Fritids tar jag med mig upp till skolan.

Nobelkemi

Laboration
Årskurs 4–8

2019 års Nobelpris i kemi belönades för utvecklingen av litiumjonbatteriet. Litiumjonbatteriet används i allt från mobiltelefoner till bärbara datorer och elbilar. Det kan också användas för att lagra stora mängder energi från sol- och vindkraft, och kan hjälpa oss till ett fossilfritt samhälle.

Men hur fungerar egentligen ett batteri?

I denna laboration får eleverna blanda en egen elektrolyt och bygga ett enkelt batteri. Men kan de nå tillräcklig spänning för att starta microdatorn och läsa det gömda meddelandet?

Vecka 50  gäller följande:

Tisdag: Idrott, Läsläxa Pojken och Tigern –  Temadag: Nobel

Onsdag: Idrott

Torsdag: Matteläxa stencil, Universeum (kemilektion tema Nobel), Chapter 9, textbook och workbook samt ord (sista läxan innan lovet)

Fredag: LUCIA mys – ta med dricka och pepparkakor. Skolan bjuder på lussebulle

Vecka 51

Tisdag: Ingen idrott – vi övar i Vasakyrkan, Läsläxa: Läs valfri bok 

Onsdag: Idrott – Biblioteksböcker lämnas tillbaka

Torsdag: Ta med liten fika, Slutar 11:40 (efter lunch), Avlutning Vasakyrkan kl 18:00

Ha det så bra!

Hälsningar

Fröken Sara

v. 49

Vecka 49

Kära vårdnadshavare,

Idag hade vi adventsgudstjänst med hela skolan. Mellanstadiet sjung tillsammans  och det var så vackert!! Vilka fina barn ni har!

Nästa vecka på onsdag har vi pyssel. Barnen slutar kl 13:30 och har ingen idrott. Vi är på skolan och pysslar tillsammans hela dagen i tvärgrupper med övriga klasser på mellanstadiet. Det är bra om barnen har med sig en extra kasse att bära hem sina alster i. 

Sista skoldagen innan jul är den 19 december och barnen slutar skolan efter lunch kl 11:40. På kvällen är det julavslutning i Vasakyrkan kl 18:00.

Vi fortsätter att jobba på i klassen med att skriva olika texter, ge respons, stavning (just nu ng-ljudet), läsförståelse, vikingatiden, fotosyntes, engelska och mycket mer!! Nu fram till jul kommer tiden gå fort, men man måste ibland bara stanna upp och njuta av allt som barnen har åstadkommit och lärt sig i 4:an! Det är fantastiskt!

v. 49

Tisdag: Idrott, läsläxa

Onsdag: Pysseldag, slutar 13:30

Torsdag: mattestencil

Fredag: Engelska chapter 9 (glosor, text och Workbook)

Ha en underbar första advent.

Fröken Sara

Vecka 48

Hejsan,

I tisdags var vi i Smyrnakyrkan och tittade på föreställningen “Drömmen om Jul”. Barnen uppförde sig exemplariskt och tyckte att föreställningen var bra. Eftersom vi arbetar med olika texttyper i svenskan fick de skriva en recension till föreställningen. Be att barnen att de visar sin recension för er! De kommer att få med den hem på tisdag. På tisdagar skickar jag i allmänhet med hem engelskatest, läxor som är rättade och nu framöver även multiplikationstest. 

I svenskan läser vi nu alla samma bok. Drakskeppet av Maj Bylock. De flesta tycker berättelsen är bra, men tycker att det är “jobbigt” med tillhörande frågor, vilket tvingar dem att vara lite mer aktiva läsare. 

Vi har börjat med att ha multiplikationstest varje måndag. Det nödvändigt att ni övar hemma. I veckan kommer vi att gå igenom kort division. Det är en algoritm. För en del av er föräldrar kommer den här metoden vara något nytt. Be barnen förklara den för er och titta i matteboken hur den fungerar (s. 114 och s. 115)

V. 48

Tisdag: Idrott,  läsläxa

Onsdag: Idrott

Torsdag: matte stencil, klar sid 114 (på torsdag börjar vi på sidan 115)

Fredag: Börjar 08:10 i Johannebergskyrkan (hela skolan är med på adventsgudstjänst) engelska Chapter 8, words, text and Workbbok

V. 49 

Onsdag: Julpyssel – slutar 13:30

Ha en bra vecka!!!

Fröken Sara

v. 47

Kära Vårdnadshavare,

Den här veckan har vi börjat med nytt kapitel i matten. Hjälp och uppmuntra era barn till att lära sig multiplikationstabellerna 0-10 utantill. Det har de nytta av framöver. 

Barnen har nu skrivit två olika slags texter på Google classroom. En faktatext och en återberättande text. Be dem gärna att visa dem för er! 

Jag kommer att skicka hem alla prov de haft så snart som jag rättat dem. Titta i väskan! 

På tisdag går vi på en julföreställning i Smyrnakyrkan. Vi äter i bamba som vanligt, men barnen har ingen idrott. 

v. 47

Tisdag: Läsläxa – Julföreställning Smyrnakyrkan

Onsdag: Idrott

Torsdag: Matte stencil, klar i boken s. 108 (på torsdag börjar vi på s. 109)

Fredag: Engelska Chapter 7 text och glosor

Tack för att ni skickade med fika till barnen idag. De har tillsammans fått ihop 50 stjärnor och valt belöningen! Det var mycket lyckat och vi tittade på film en liten stund och därefter spelade de schack.

Glöm inte att läsa igenom den information som Vasaskolans föräldraförening har publicerat samt information om den enkät som är viktig att ni besvarar från Skolverket. För att Skolinspektionen skall få en så rättvis bild av Vasaskolan som möjligt, hoppas vi att ni kan ta er tid att svara på frågorna. 

Ha en bra vecka! Hör gärna av er om det är något ni undrar över. 

Fröken Sara

V. 46

Kära föräldrar och vårdnadshavare,

Vi har haft en bra start efter lovet. Det märks att barnen (och jag) haft tillfälle att ladda om batterierna. 

Den här veckan har vi börjat arbeta med historia. Vi kommer repetera slutet av forntiden och gå in på medeltiden. 

På måndag kommer Rutger från Schack fyran och introducerar schackspelet för barnen. Det finns en rolig turnering för alla i åk 4 som heter Schack4an. Mer info finns på nätet om ni vill veta mera. Jag återkommer om det finns intresse i klassen (vilket det verkar som) när det närmar sig.

I matten kommer vi att börja med kap 4 – multiplikation och division. Ni kan hjälpa era barn med att öva multiplikationstabellerna hemma. På nätet kan man hitta mängder av roliga spel och övningar exempelvis på multiplikationstabellen.se eller olika appar att ladda ner.

V. 46

tisdag: läsläxa Pojken och Tigern, idrott

onsdag: idrott

torsdag: ma – stencil

fredag: engelska count to 20 + instrument p. 42 textbook

Ha en bra vecka!

Fröken Sara

V. 46

Hejsan!

Nu har vi avslutat arbetsområdet Sveriges landskap. Barnen har jobbat hårt med detta och vi firade med filmen Cloudboy i eftermiddag. Fråga era barn vad den handlade om : )

Efter lovet kommer vi att ha prov i matte kap 1-3. Läs och repetera sammanfattningarna till de olika kapitlen tillsammans med era barn. 

Vi kommer att börja läsa om vikingatiden efter lovet och barnen kommer att få läsa boken Drakskeppet av Maj Bylock med tillhörande frågor under tystläsning i skolan.  

I dag har 6:orna ordnat lekar på rasten där alla fått vara med. Syftet med detta är att knyta nya kontakter och ha skoj tillsammans. 

V. 46

Tisdag: idrott, läsläxa

Onsdag: idrott

Torsdag: Ma – stencil

Fredag: Engelska round up unit B, repetera glosor och gör missade övningar i Workbook

Ha nu ett bra lov!!!

Fröken Sara

V.43 INFO

HÄR KOMMER HELA VECKANS INFO!!!

Hejsan!

Den här veckan har vi arbetat massor med landskapet. Det är bra om barnen kan skriva lite på sin text hemma. På onsdag ska den vara klar!!!

Här kommer lite kort info om vecka 43 

Tisdag: Idrott, läsläxa och biblioteket

Onsdag: Idrott, landskapstext klar, matte s. 84 klar

Torsdag: Mattestencil

Fredag: Engelska chapter 6, text och glosor  och Workbook om man inte är klar med den. 

Nu räknar vi ner till lovet v. 44!!

Ha en bra vecka!

Fröken Sara

Vecka 43

Hejsan!

Den här veckan har vi arbetat massor med landskapet. Det är bra om barnen kan skriva lite på sin text hemma. På onsdag ska den vara klar!!!

Här kommer lite kort info om nästa vecka. 

Tisdag

 • Idrott 
 • Läsläxa
 • BIBLIOTEKET

Onsdag

 • Idrott
 • Landskapstext klar

Torsdag

 • Mattestencil

Fredag

 • Engelska chapter 6, text och glosor  och Workbook om man inte är klar med den. 

Nu räknar vi ner till lovet v. 44!!

Ha en bra vecka!

Fröken Sara

Vecka 42


Kära vårdnadshavare,

Nu är det dags för disco! Barnen är laddade och vill gärna gå!!! Det är nästa vecka på fredag kl 18:00-20:00 i Vasakyrkans församlingshem.

Den här veckan har vi arbetat med skolans regler, hur man är en bra kompis, vilka regler vi ska ha i klassrummet och hur man kan motverka mobbing. Vi har tittat på filmer och diskuterat vikten av att inte titta på utan säga ifrån om det sker mobbning. 

För några veckor sedan arbetade Teresia med barnen och de fick logga in på datorerna här på skolan. Alla barn har fått ett google konto: förnamn.efternamn@elev.vasaskolan.net

Det är jättebra om barnen kan logga in hemma och botanisera. Jag har märkt att barn i den här åldern är bra på datorer och vågar prova, men har svårigheter med att skriva och redigera en text själva. Hälften av alla barn i klassen har loggat in och gått med i kursen SO och börjat skriva sin faktatext om sitt landskap. Vi kommer att fortsätta jobba med detta nästa vecka. 

Nästa vecka kommer vi att ha DLS prov. Det är inget som eleverna kan plugga eller förbereda sig inför. Det är läsförståelse, ordförståelse, läshastighet och stavning som testas.

V. 42

Måndag

 • Mät dig hemma (Hur lång är du?)

Tisdag

 • Idrott
 • Läsläxa

Onsdag

 • Idrott

Torsdag

 • Mattestencil
 • Klar i matteboken s. 79

Fredag

 • Chapter 5 glosor, text och Work book page 32-37(om det inte är gjort i skolan)

Ha en bra vecka!

Fröken Sara

Vecka 41

Kära vårdnadshavare,

Den kommande veckan kommer vi i klassen att prata och arbeta kring hur man är en bra kompis och vilka strategier man kan använda sig utav vid en konfliktsituation. Det är mycket bra om ni där hemma också kan prata om detta. Vid en konflikt kan man använda sig av följande strategier: säga ifrån, gå därifrån, räkna till tio (tyst för sig själv) samt säga till en vuxen. Barnen kan lösa mycket själva, men behöver fortfarande stöttning och hjälp vid konflikthantering. Det är viktigt att vi vuxna lyssnar och hjälper barnen att få en nyanserad bild av verkligheten. Ofta uppstår en konflikt av missförstånd och dålig kommunikation. Där kan vi vuxna lyssna och vägleda. Målet är att vi tillsammans får ansvarstagande och konsekvenstänkande barn. Viktigt att vi är överens om att det är totalt förbjudet att slåss. 

I dag har barnen fått hem sitt första prov i engelska. Titta gärna på detta tillsammans med era barn. 

I veckan har vi lottat ut landskapen. De flesta fick det landskap de ville och framöver kommer vi att jobba med att skriva en faktatext, namngeografi och presentation av landskapet.

På fredagar ser vi på Lilla Aktuellt i skolan. Uppmuntra gärna era barn till att titta på Lilla Aktuellt och samtala med dem om de nyheter som visas. På vilket sätt påverkar dessa nyheter oss? Vi samtalar om detta i skolan på fredagarna. 

Nästa vecka börjar vi med kap 3 i matten. Det handlar om geometri. Jag planerar, utifrån att man är här och jobbar på lektionerna, att vi kommer till s. 72 till på torsdag (dvs att vi börjar på s. 73 på torsdag i klassen). 

I engelskan kommer vi att jobba med klockan. 

V. 41

Tisdag

 • Idrott
 • Läsläxa kap 7 Pojken och Tigern

Onsdag

 • Idrott

Torsdag

 • Ma: Stencil 
 • Ma: klar med s. 70-72

Fredag

 • Engelska: Chapter 4 You are invited (Text och glosor) + övningsbok om det inte hinns klart i skolan. 

V. 44 Läslov – skolan stängd

Vänliga hälsningar,

Fröken Sara

Vasaskolan

Viktor Rydbergsgatan 18

411 32 Göteborg

 

Expeditionen öppen:

 

mån, ons kl 8-12, 13-16

 

tis, tors kl 8-12

 

fre kl 10-12

 

Gunilla Andersson

031- 20 83 41

exp@vasaskolan.net