Vecka 9

Kära föräldrar i klass 4, 

På tisdag kommer vi att delta i Schack4an. Vi åker buss/spårvagn till Vegagatan 20. Tävlingen hålls i schackklubben Manhems lokaler. Tävlingen beräknas vara klar kl 14:30 så vi slutar när den är klar på Vegagatan. De barn som behöver kan åka med mig tillbaka till skolan. Vi kommer att vara tillbaka vid skolan runt 15:00. Prata gärna med era barn om att vi representerar Vasaskolan och att det är viktigt att tänka på följande:

Vara tysta under spelets gång

Vara schyssta förlorare/vinnare och tacka för matchen genom att skaka hand

Den pjäsen man rör är “förd” (dvs måste man flytta pjäsen,) och man rör naturligtvis inte motståndarens pjäser.

Öva gärna hemma och titta på Youtube för tips och repetition av regler – sök schack4an. Det är bra om eleverna tar med sig en extra frukt den här dagen.

På torsdag slutar barnen lite tidigare, kl 13:00,  pga att lärarna på mellanstadiet ska gå på en föreläsning.

Vi håller på och skriver en berättelse utifrån givna instruktioner i svenskan. Eftersom det har varit ett stort bortfall (många sjuka innan lovet) är det bra om barnen kunde skriva in texten på datorn över helgen så vi kan skriva klart och bearbeta texten i nästa vecka. Be era barn visa er vad de har skrivit på google classroom. 

I matten har vi börjat på kap 6 “Addition och subtraktion”. Just nu arbetar vi med avrundning (närmaste tusental och hundratal) och uppställning. Vi arbetar inte med talsortsräkning. Jag ber er att fortsätta att öva klockan hemma med era barn. Hör av er om ni vill ha material att arbeta med. Fortsätt även med att öva multiplikationerna. Vi kommer att ha test varje vecka fram till påsklovet. 

I SO håller vi fortfarande på med medeltiden. Fråga gärna era barn om vilka skillnader det var att vara barn eller leva i staden på medeltiden jämfört med i dag. 

Om ni kör era barn till skolan vill vi be er om att INTE släppa av barnen så att de är tvungna att korsa gatan! Kör runt och släpp av dem så att de inte behöver korsa gatan. Tack!

Vecka 9

Måndag: Biblioteket – ta med lånekort och böcker

Tisdag: idrott, läsläxa, SCHACK4AN slutar lite senare, runt 15:00 är vi tillbaka vid skolan

Onsdag: idrott

Torsdag: Ma-stencil, SLUTAR 13:00

Fredag: Engelska Chapter 12 “What are you wearing?”  MATTE: klar fram till Diagnos 7 (arbeta fram till och med s. 46) Diagnos 7 gör vi i skolan.

Ha en bra vecka, 

Fröken Sara

Vecka 8

Kära föräldrar och vårdnadshavare,

Efter en lång vecka med mycket stort bortfall i klassen är vi så tacksamma för en veckas lov!

Detta har vi gjort den här veckan:

  • Jobbat med slutet av kapitel 6 i matten
  • Chapter 11 i engelskan
  • Skrivit ett första utkast av kap 1-4 av “Den magiska dörren” på datorn
  • Läst om livet i staden på medeltiden jämfört med idag
  • Varma och kalla färger i bilden
  • Sett filmen Rum 213…

Schack4an kommer att äga rum v. 9 – försök att träna så mycket ni kan!!!

Vecka 8

Tisdag: idrott, läsläxa

Onsdag: idrott

Torsdag: matte stencil, matteboken s. 39

Fredag: engelska chapter 12, TB p. 62-63

Försök att hämta kraft och styrka under lovet så ses vi igen utvilade och friska v. 8!!!!

Fröken Sara

Vecka 6

Kära föräldrar och vårdnadshavare,

Nu är det en vecka kvar tills vi har lov (igen). Den här veckan som har varit har vi haft filmfestival på skolan och varit på konserten “På väg”. Uppskattade händelser för oss alla.  Jag har också haft nöjet att träffa flera av er på samtal. Ni som har varit på samtal har fått hem en stencil som innehåller det vi samtalade om. Tveka inta att höra av er om det är några oklarheter eller om ni kommer på något som ni glömde ta upp. 

Vi har i alla hus bestlutat att ta ett krafttag mot svordomar och dåligt språkbruk. Vi har nolltolerans mot könsord och svordomar. Vi kommer att kontakta er föräldrar om det förekommer. Vi förutsätter att ni har samma åsikt om detta och att ni pratar även hemma om hur viktigt det är att man har ett vårdat språk. 

I matten har vi arbetat med kapitlet “Tid”. Det är för många jättesvårt med klockan. Öva hemma! Fråga vad klockan är just nu, hur mycket var klockan för en kvart sedan, vad är klockan om 25 min, hur lång tid har gått, hur många sekunder är 4 min osv. Jag ger gärna ut extra arbetsmaterial över lovet! Det är viktigt att kunna klockan!!!

V. 6

Tisdag: Idrott, läsläxa kap 20

Onsdag: Idrott

Torsdag: Mattestencil, ÖVA KLOCKAN

Fredag: Chapter 11 text p. 60-61 + glosor, Workbook p. 74-77

V.7 SPORTLOV

Ha en bra vecka!!!

Fröken Sara

Vecka 5

Kära föräldrar och vårdnadshavare,

Vilken rolig vecka vi har haft! Skridskoåkningen var fantastisk! Vilket väder och vad de kämpade! I torsdags var vi på Universeum och det var också mycket lyckat och uppskattat. Även vecka 5 kommer att innehålla flera roliga aktiviteter. På tisdag har vi FILMFESTIVAL på skolan. Eleverna har fått välja film och hela mellanstadiet deltar. Man får lov att ta med biogodis (lagom mängd) och/eller popcorn. Barnen slutar ca 14:15 beroende på vilken film de valt. På onsdag går mellanstadiet till Konserthuset och ser skolföreställningen “På väg”. Eventuellt kommer vi att gå till biblioteket efter föreställningen. Ta med lånekortt ut i fall att. 

Vi har börjat i en ny mattebok. Vänligen slå in den och ta en titt i den. Ni kan hjälpa era barn genom att repetera den analoga klockan och att fråga vad klockan är samt att fråga hur lång tid det är mellan olika aktiviteter osv. Vi har multiplikationstest varje vecka. 

I svenskan har vi börjat ett romanprojekt. Be barnen berättar om första kapitlet!!

På torsdag, fredag och måndag v. 5 kommer jag att träffa fler av er på samtal. Prata gärna hemma om det är något speciellt som ni vill ta upp. 

V. 5

Tisdag: Idrott, läsläxa “Pojken och Tigern” kap 19, Filmfestival

Onsdag: Idrott, Konserthuset, eventuellt biblioteket

Torsdag: Matte stencil, Matteboken klar till s. 15

Fredag: Chapter 11, glosor, text och Workbook

Ha en bra vecka och hör gärna av er om det är några oklarheter.

Fröken Sara

Vecka 4

Kära föräldrar och vårdnadshavare,

Här kommer lite kort information om vad som gäller för vecka 4. På onsdag åker vi skridskor. Se separat information från Louise. Viktigt att ni meddelar henne om ni behöver hyra skridskor. Jag kommer att åka från skolan kl 08:00 så de som inte tar sig till Ruddalen på egen hand behöver säga det till mig så jag vet vilka som jag ska vänta på. De som tar sig till Ruddalen på egen hand så träffas vi utanför ingången kl 08:45. Vi slutar kl 12:00 vid Ruddalen. De som har Fritids kan åka med mig tillbaka. Glöm inte nyttig matsäck! Är det någon förälder som vill vara med och åka skridskor så är ni hjärtligt välkomna!!!!

Nästa vecka börjar vi med Unit D i engelskan. Tills på fredag är det text och glosor i läxa. Jag vill påminna om vikten av att läsa texten flera gånger hemma och att lyssna på texten på övningsmästaren.se. Målet är att barnen kan läsa texten med flyt. 

På torsdag går vi till Universeum efter rasten och fokuserar på “Vattnets väg”. Barnen slutar kl 14:10 där (Universeum) och tar sig hem på egen hand från Korsvägen eller följer med mig upp till Fritids/skolan.

V. 4

Mån: Ma prov – del 2

Tis: Idrott, läsläxa Pojken och Tigern kap 19

Ons: SKRIDSKOR – Ruddalen 

Tors: Matteläxa – stencil, Universeum

Fre: Eng – Chapter 10 text och glosor

Ha en bra vecka!

Fröken Sara

Vecka 3

Kära föräldrar och vårdnadshavare,

God fortsättning! Hoppas att ni haft ett bra lov. Barnen verkar vara utvilade och glada över att se varandra igen!

Den här veckan avlutar vi kapitlet om tabeller och diagram i matten. Nästa vecka kommer vi att repetera och ha matteprov. I engelskan repeterar vi Unit 6 “Time off” och kommer även där ha prov. Vi kommer att fortsätta med att ha tabelltest varje vecka. Öva gärna hemma! Det finns många sätt att öva på. Det finns en uppsjö av appar att ladda ner för ändamålet, fråga muntligt, skriva matematiska uttryck osv. 

I svenska har barnen fått ny läxa och nytt läxschema. Det är som tidigare läsläxa till varje tisdag och vi fortsätter att läsa i boken “Pojken och Tigern”. Vänligen kontrollera och skriv under varje vecka att läxan är gjord (läst 5 gr 20 min + frågor till texten). 

Ni bör ha fått en inbjudan på Doodle om att boka en tid för utvecklingssamtal. Samtalen äger rum hela dagen den 30/1 samt eftermiddagarna den 31/1 och 3/2. Om inte några av dessa tider fungerar för er ber jag er att höra av er till mig via mail så bokar vi en tid som fungerar. Det är en tid – ett utvecklingssamtal –  per elev! Ni föräldrar (vårdnadshavare) får koordinera tiderna om ni planerar att närvara båda två. Tack!!!

På fredagarna kommer kyrkan i Johanneberg vara öppen från 07:45 på morgonen. 

Louise har skickat ut ett mail ang idrotten och skridskor. Vänligen ta del av den viktiga informationen. Den 22/2 åker vi skridskor hela dagen. 

v. 3

Tisdag: Läsläxa kap 17 “Pojken och Tigern”, Idrott

Onsdag: Idrott

Torsdag: Ma repetition s. 154-158 

Fredag: Engelska Workbook Unit 6 s. 53-67

Till sist men inte minst – tusen tack för den fina blomman jag fick på skolavslutningen!! 

Ha en bra vecka!!

Fröken Sara

V. 51

Kära föräldrar,

Det känns verkligen overkligt höstterminen i 4:an går mot sitt slut. Känns som om vi just började! Blinka och vi det är dags för sommarlov!!! På torsdag har vi lite annorlunda tider och vi börjar kl 09:00 och slutar efter lunch ca kl 11:40. Det finns inget fritids på morgonen och för dem som behöver tillsyn kommer skolan att vara öppen, men lektionerna startar kl 09:00. 

Vi har haft många roliga stunder tillsammans i klassen och barnen har utvecklats enormt både kunskapsmässigt och socialt. Tillsammans gör vi det bästa för barnen och jag önskar er alla en riktigt god jul och gott nytt år. Tack för allt fint samarbete!!!! 

Vecka 51

Tisdag: Ingen idrott – vi övar i Vasakyrkan, Läsläxa: Läs valfri bok 

Onsdag: Idrott – Biblioteksböcker lämnas tillbaka

Torsdag: Ta med liten fika, Börjar kl 09:00 och slutar 11:40 (efter lunch), Avlutning Vasakyrkan kl 18:00

Skolstart efter lovet är onsdagen den 8 januari kl 09:00 i Johannebergskyrkan

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!!!

Fröken Sara

Vecka 50 & 51

Vecka 50 och 51

Hejsan!

Det börjar märkas att eleverna är i behov av lov och ledighet, men de kämpar på även om de är trötta mellan varven. 

På tisdag uppmärksammas Alfred Nobel på skolan. I sexan har de fått skriva en uppsats som har med fysik, kemi, medicin, litteratur och ekonomi att göra. Nobelpristagare utses i åk 6 och de har olika festligheter under dagen. Bland annat har de Nobellunch där klass 5 hjälper till att servera. Detta är en tradition på mellanstadiet. I klass 4 kommer vi att ha en temadag Nobel på tisdag. På torsdag går vi till universeum och har en lektion (läs om lektionen nedan). Lektionen på Universeum slutar kl 14:00 så barnen kan åka hem därifrån om de har er tillåtelse. Har ni gett samtycke till detta på elevkortet ni fyllde i vid skolstart behöver ni inte höra av er till mig. Om ni inte har gett samtycke kan ni skicka ett mail om det är ok att barnen går hem själva från Korsvägen. De barn som går till Fritids tar jag med mig upp till skolan.

Nobelkemi

Laboration
Årskurs 4–8

2019 års Nobelpris i kemi belönades för utvecklingen av litiumjonbatteriet. Litiumjonbatteriet används i allt från mobiltelefoner till bärbara datorer och elbilar. Det kan också användas för att lagra stora mängder energi från sol- och vindkraft, och kan hjälpa oss till ett fossilfritt samhälle.

Men hur fungerar egentligen ett batteri?

I denna laboration får eleverna blanda en egen elektrolyt och bygga ett enkelt batteri. Men kan de nå tillräcklig spänning för att starta microdatorn och läsa det gömda meddelandet?

Vecka 50  gäller följande:

Tisdag: Idrott, Läsläxa Pojken och Tigern –  Temadag: Nobel

Onsdag: Idrott

Torsdag: Matteläxa stencil, Universeum (kemilektion tema Nobel), Chapter 9, textbook och workbook samt ord (sista läxan innan lovet)

Fredag: LUCIA mys – ta med dricka och pepparkakor. Skolan bjuder på lussebulle

Vecka 51

Tisdag: Ingen idrott – vi övar i Vasakyrkan, Läsläxa: Läs valfri bok 

Onsdag: Idrott – Biblioteksböcker lämnas tillbaka

Torsdag: Ta med liten fika, Slutar 11:40 (efter lunch), Avlutning Vasakyrkan kl 18:00

Ha det så bra!

Hälsningar

Fröken Sara

v. 49

Vecka 49

Kära vårdnadshavare,

Idag hade vi adventsgudstjänst med hela skolan. Mellanstadiet sjung tillsammans  och det var så vackert!! Vilka fina barn ni har!

Nästa vecka på onsdag har vi pyssel. Barnen slutar kl 13:30 och har ingen idrott. Vi är på skolan och pysslar tillsammans hela dagen i tvärgrupper med övriga klasser på mellanstadiet. Det är bra om barnen har med sig en extra kasse att bära hem sina alster i. 

Sista skoldagen innan jul är den 19 december och barnen slutar skolan efter lunch kl 11:40. På kvällen är det julavslutning i Vasakyrkan kl 18:00.

Vi fortsätter att jobba på i klassen med att skriva olika texter, ge respons, stavning (just nu ng-ljudet), läsförståelse, vikingatiden, fotosyntes, engelska och mycket mer!! Nu fram till jul kommer tiden gå fort, men man måste ibland bara stanna upp och njuta av allt som barnen har åstadkommit och lärt sig i 4:an! Det är fantastiskt!

v. 49

Tisdag: Idrott, läsläxa

Onsdag: Pysseldag, slutar 13:30

Torsdag: mattestencil

Fredag: Engelska chapter 9 (glosor, text och Workbook)

Ha en underbar första advent.

Fröken Sara

Vasaskolan

Viktor Rydbergsgatan 18

411 32 Göteborg

 

Expeditionen öppen:

 

mån, ons kl 8-12, 13-16

 

tis, tors kl 8-12

 

fre kl 10-12

 

Gunilla Andersson

031- 20 83 41

exp@vasaskolan.net