Veckobrev v 42

Hej,

Nästa vecka är det studiedag på tisdag, fritids är öppet. Använd gärna en del av dagen till att jobba med matten. På torsdag kommer tre lärarstudenter på besök och testar en lektion. Vi kommer att fortsätta att arbeta med Sverige i SO´n och programmet ”Seterra”. Be gärna era barn att visa det, om ni inte känner till det. Gå in på gratisversionen via Safari och gör ”Sveriges 25 största tätorter” om ni vill.

På fredag ska vi göra äpplegubbar så ta med ett äpple och en potatisskalare, tack! På kvällen är det disco.

Läxor:

Onsdag: Läsläxa ”Sketna Gertrud” kap 10&11. Förbered följande frågor hemma:

1, Vad menas med ett ”husapotek”  (sid. 47 & 52) som Gertrud använder för att hjälpa Karin Knäsvag?

2. Hur lät sången som kommer ur Blankas rum? Citera de meningar på sid. 48 som beskriver den. Kom ihåg citat- tecken.

3. Vakten och köksmästaren blir osams, varför då? Hur och vad gör du när du blir arg på någon?

4. Jakob springer bort. Har du kommit bort någon gång? Vad hände? Skriv och berätta!

Torsdag: Matteborgen tom sid. 84 (använd studiedagen för att hinna!)

Fredag: Kapitel 7 text och glosor (I´m Lost, to visit, now, sees, excuse me, don´t worry, what´s your address?, quite, near, come with me, later) samt Wokbook sid. 29 (tre parövningar)

Trevlig helg!

Karolina

Publicerat i 4

Veckobrev v 41

Hej,

Tack för att ni fixat och trixat med era jobb så att ni kunnat komma hit på utvecklingssamtal under dagtid. Jag förstår att det inte är så lätt, men jag är väldigt tacksam för det. Tack!

Fredagen 19/10 kl. 18:00-20:00 ordnas mellanstadie- disco i Vasakyrkans församlingshem. Det kostar 20 kr och pizza, dryck och frukt ingår.

Läxor:

Onsdag: Sketna Gertrud kap 8&9 (som ni ser så frångår jag min ursprungsplan med ett kapitel i veckan. De är så korta, så nu klämmer vi två i veckan, tänker jag) + skriva förra veckans frågor  i ”Läsdagboken”. Frågor att förbereda muntligt hemma till veckans läsning:

  1. Har du bränt dig någon gång? På vad? Solen? Spisen? Ugnen? Vatten? Skriv och berätta!
  2. Barnen i boken dricker öl och vin. Vid vilken ålder får man göra det i Sverige? 
  3. Av vilken anledning, tror du, finns det numera åldersgräns på alkohol?
  4. Vilka andra saker finns det åldergräns för, som du känner till?

Skicka med ”Läsdagboken” till skolan, tack. Jag samlar in den och har den här i skolan pga många glömmer den hemma och läsförståelse-delen av läxan då kommer i otakt. 

Torsdag:  Matteborgen tom sid. 76 (De frågor som handlar om klassrummets mått kan översättas till ett rum därhemma. Det viktiga är att måtta och att utföra själva uppgiften)

Fredag: ”Whats up” kap 6 sid. 23+ ”Focus” sid. 24. Läs och översätt! Ord att kunna: living room, whole, family, look at, parents, shows, so, my, allergic to, want. Gör även uppgift 5 I ”Work book” sid. 27 och 97 hemma tillsammans. Eleverna får med sig testet från förra veckan. Titta på det, och på mitt sätt att bedöma. Jag har inte räknat poäng, utan skrivit två stjärnor och en önskan. Skicka tillbaka till mig sedan för min dokumentation, tack.

Det var allt! Jag har utvecklingssamtal med Ella, Erik, David, Kanae, Bella, Gabriel M och Levis imorgon eftermiddag, därav det tidiga veckobrevet.

Önskar er ett skönt slut på veckan!

Karolina

Publicerat i 4

Veckobrev v 40

Hej alla!

Pga utvecklingssamtal så går vi till biblioteket på tisdag 2/10. Inga straff- avgifter för barnböcker att tänka på.

Läxor:

Onsdag: Läsläxa kap 6 &7 med följande frågar att fundera över hemma:

  1. En piga hackar gröna kryddblad i köket. Vad kan det vara för kryddor? Vilka kryddor med gröna blad känner du till?

2. ”Jag ska ordna en kammare åt er” står det på sid. 33. Vad menar man med det?

3. ”Det hade varit en brådsam dag…” står det på sid. 33. Vad menas?

4. Matvakten kallas ”Karin Knäsvag”, hur känner man sig när man är knäsvag?

5. Jöns har en fackla i handen. Varför då? Varför inte bara tända lampan?

6. Vad använder man ett tändstål till?

Torsdag: 4 uppgifter på pappret som delas ut idag (fredag) som heter ”Läxa v 40”. Noga att de visar vägen till svaret samt skriver ”svar”.

Tabelltest 0-10

Fredag: Eng kap 5. Text I boken att läsa på engelska och översätta. Ord att kunna översätta och stava: today, it, has got, bike, also, atlas, Watch, Do you like it?, Have fun, here. Kom ihåg ”ovningsmastaren” på webben. Mycket bra!

Hoppas att ni får en skön helg. Jag ser fram emot att ses nästa vecka!

Vänliga hälsningar Karolina

 

Publicerat i 4

Tillägg

Tack för hjälpen med plast- omslag till de sprillans nya geografi- böckerna. Nu håller de lite längre!

Idag får eleverna med sig proven om demokrati. Kolla gärna i väskan!

Jag har pratat med alla flickor idag på förekommen anledning, att alla i en demokrati får se ut som man vill och ha vilka kläder i vilken färg som man vill. Ingen ska kommentera dylika saker. Om någon frågar ”vad tycker du om min klädstil”, då är det såklart ok. Annars håller man sina åsikter för sig själv. Man behöver inte säga allt man tänker. Prata gärna om detta hemma också eftersom det är av stor vikt för mig att vi samarbetar runt den sociala miljön för era barn också. Inte bara läxor och så. Tack för ert stöd!

Blåsiga hösthälsningar från mig, Karolina

Publicerat i 4

Veckobrev v 39

Hej alla!

Kom ihåg Vasajoggen imorgon. Kläder efter väder, matsäck och maila mig om ert barn tar sig till och från Skatås på egen hand. Tack!!!

Läxor till nästa vecka blir som följer:

Onsdag: Läsläxa kap. 5. Förbered två frågor muntligt. Några få elever har sidor i ”Min bok i svenska” att göra klart.

Torsdag: Matteborgen sid. 43-50. Diagnosen gör vi tillsammans i skolan!

Fredag: Eng- test på kap 1-4. Förbered genom att träna på ”Läxblad vecka_ Kapitel 3-4” som delas ut på måndag. Även ”Focus- rutorna” till varje kapitel i textboken är bra träning, samt www.ovningsmastaren.se

Snart är det dags för utvecklingssamtal. Jag ser mycket fram emot att träffa er och era fina barn! Samtalen kl. 8:00-11:10 på måndagen 1 oktober genomförs i rektor Elins rum. Samtalen kl. 14:20-15:05 i klass 6 B´s klassrum och resten i elevernas hemklassrum. Notera att jag behöver hjälp av er att hämta barnen i rätt tid. Jag är fullt upptagen. Tack och varmt välkomna!

Nu håller vi tummarna för spring-sugna elever imorgon, så att det blir klirr i kassan för Dalit- insamlingen.

Trevlig helg!

Karolina

Publicerat i 4

Inneskor

Det kommer att arrangeras en brandövning i huset och vad jag förstår så får varken jag eller eleverna reda på när det blir. Eleverna måste då gå ut genom balkongdörren i klassrummet, nerför trappan och över gräsmattan. Detta innebär att inneskor är önskvärt! Skicka med och ge båda namn. Kan även vara bra med extra strumpa att ha i bänken, som ombyte.

Vänliga hälsningar,

Karolina

Publicerat i 4

Papper från ssk

Idag har alla elever i klass 4 fått papper i ett kuvert med sig hem i väskan från skolsköterskan. Hon hälsar att hon väldigt gärna får tillbaka dem rätt ifyllda av er, helst innan denna veckan är slut.

Jag lovade att lägga ut hälsningen åt henne på detta sätt. Lämna till mig skolan, tack!

Hälsningar Karolina

Publicerat i 4

Veckobrev v 38

Hej,

Här kommer veckans läxor.

Onsdag: Läsläxa ”Sketna Gertrud” kap 4. Läs högt flera gånger för att träna flyt och läshastighet. Gå muntligt igenom frågor i ”Läsdagboken”.

Prov (mini) på Demokrati. Vi avslutar samhällskunskaps-arbetet med ett litet test på sid. 86-89, rutan på sid. 94 och sid. 96-99. Begrepp att kunna och ge exempel på: demokrati, diktatur, kommun (ansvarsområde), skatt, partier i riksdagen, majoritet och barns möjlighet att påverka samhället. Barnen har med sig böckerna hem idag, men skicka med dem till skolan efter helgen, tack.

Torsdag: Matteborgen sid. 36-42 + tabelltest 0-10 (tips på appar/ sidor att träna med: Multiply, King of maths, Elevspel, Veckor, Bingel, My smart horse, Math Tower)

Fredag: Eng kap 4. Text sid 18 + ”Focus” sid. 19. Läs och översätt. Glosor att kunna: Who´s that, uncle, auntie, great, cousin, crazy, twenty- one, twenty- two, thirty, forty, fifty. Övningsboken klar tom sid. 21. (Denna läxa förhörs på måndag 23/9 pga Vasajoggen)

Vasajoggen se separat info från Louise. PS Om man åker spårvagn så är det 5:an Hpl Welandergatan. Därifrån brant promenad ca 15 min. Hör av er om era barn åker själva eller får skjuts senast dagen innan till mig, tack. Annars samling 8:30 i skolan. Maila: karolina.wake@vasaskolan.net

Här nedan följer alla bokade samtalstider. Dubbelkolla så att jag inte har bokar er konstigt, och att våra tider stämmer. Hör av er om något blivit fel, tack!

Samtalstider måndag 1/10

8:00-8:20 Adrian

8:25-8:45 Noah

8:50-9:10 Annika

9: 15-9: 35 Bea

10:00-10:20 Alice

10:25-10:45 Melanie

10:50-11:10 Adriana

14:20-14:40 Felix

14:45- 15: 05 Benjamin

15:10-15:30 Gabriel B

15:35-15:55 Jack

16:00-16:20 Susanna

16:25-16:45 Levis

16:50-17:10 Isabella S

Samtalstider fredag 5/10

11:50- 12:10 Ella

13:00-13:20 Erik

13:25-13:45 David

13:50-14:10 Kanae

14:15-14:35 Gabriel M

14:40-15:00 Isabella K

Önskar er en riktigt härligt helg!

Karolina

Publicerat i 4

Veckobrev v 37

Måndag: Vi går till biblioteket för att lämna tillbaka och låna nytt. Ta med lånekort med pin alt. personnummer med pin.

Onsdag: Läsläxa kap 3 i ”Sketna Gertrud” Frågor att fundera över i ”Läsdagboken”

Torsdag: Gångertabellerna 0-10

Fredag: Eng kap 3 The Clarks. Läs och översätt sid. 14-15 och ”Focus” på sid. 17. Glosor: from, they, live, his, her, their, daughter, our, cute, I don´t know, him. Använd gärna www.ovningsmastaren.se som läxhjälp både för text och ord!

Hoppas att ni får en riktigt skön helg!

Vänliga hälsningar Karolina

Publicerat i 4