V. 24

Kära föräldrar och vårdnadshavare i klass 4,

Här kommer det sista veckobrevet för den här terminen. Det har varit fullt ös från första dagen och jag är övertygad om att vi alla har förtjänat ett långt sommarlov med förhoppningsvis massor med bad, sol och lata dagar. Jag hoppas att ni tar igen er ordentligt!! 

Ett långt lov har sina fördelar – men det kan bidra till att det man lärt sig glöms bort. Försök att få era barn att öva multiplikationstabeller och att läsa böcker regelbundet. Det är värdefullt för dem när de börjar 5:an. 

Barnen har fått hem matteproven. Ta en titt i barnens väska. 

Ta med en stor kasse till skolan att bära hem material i. Det är bra om ni också påminner barnen om att ta med alla kläder hem. Det som lämnas kvar kommer skänkas till behövande. 

Som jag nämnt tidigare är det ingen vanlig skolavslutning i år för er föräldrar. Vi firar i klassen och har ett mindre firande på skolgården för mellanstadiet. Barnen börjar kl 09:00 och slutar kl 11:30 (efter bamba). Jag fixar fika och barnen står för underhållningen! 

V. 24

Tisdag: Idrott, läsläxa Värsta bästa nätet s. 95-103

Onsdag: Idrott, Klara svenskan klar s. 48-59 (ordklasser)

Torsdag: Sommarvandring på eftermiddagen.

Fredag: 09:00-11:30 – Ta med alla kläder hem!!!!

Ha nu ett underbart sommarlov och så ses vi i 5:an! Höstterminen startar den 19/8 kl 09:30-11:00 på Vasaskolan. 

Glad sommar!!!

Fröken Sara

Vecka 23

Vecka 23

Kära föräldrar och vårdnadshavare i klass 4,

Oj, vad tiden går fort! Nu har vi bara två veckor kvar i skolan.!!!

Den här veckan kommer vi att på torsdag gå till Aktiviten (Fysiken) och ha fotbollsturnering tillsammans med klass 5. På vägen dit tänkte vi stanna till vid Johannebergs Glass. Medtag peng till det (30:- en kula, två kulor 40:- och tre kulor 50:-). Bra om barnen har lämpliga skor och kläder för fotboll den dagen och tar med vatten. Vi slutar där kl 14:00. SE INFO FRÅN LOUISE!! 

Vi har haft två matteprov kap 6, 7 och 8. Det är bra att ha prov dels för att se vad de kan men också för att öva på att ha just prov. Väldigt många läser inte frågorna ordentligt, glömmer att kontrollera svaren/uppgifterna och använder fel räknesätt. Jag har skickat hem det första provet och hoppas att barnen tar till sig att kontrollera uppgifterna ordentligt

Har ni några böcker hemma är det bra att skicka med dem denna veckan så jag kan räkna in och kontrollera att alla böcker finns på plats för nästa läsår. 

Tyvärr kommer det inte att vara någon avslutning för er föräldrar i år. Vi kommer att ha avslutning här på skolan och barnen slutar 11:30 efter bamba den 12 juni. 

v. 23

Tisdag: Idrott, läsläxa Värsta bästa nätet s. 89-101, Ma prov kap 8-9-10

Onsdag: Idrott, Ma prov kap 8-9-10

Torsdag: Fotboll slutar kl 14:00 (Fysiken) Ta med glasspeng (30-50:-)

Fredag: Engelska läxa – läsförståelse (stencil)

V. 24

Tisdag: idrott, läsläxa

Onsdag: idrott Klara svenskan ordklasser klart s. 48-59

Torsdag: STÄDA – ta med en kasse 

Fredag: 09:00-11:30 Ta med fika – sista dagen i 4:an!!!!

Ha en bra vecka!

Fröken Sara

Vecka 22

Kära föräldrar och vårdnadshavare,

Här kommer information om vad som händer vecka 22 i klass 4. 

I matten håller vi på och repeterar det vi har lärt oss den här terminen. Sidorna 148-153 är läxa att vara klara med till på onsdag. Vi kommer att ha prov på kap 6- 10. Första delen, kap 6-8 kommer vi att ha prov på onsdag. Vi arbetar med att repetera i skolan, men det är bra om ni repeterar hemma också. I grundboken i matten finns det sammanfattningar till varje kapitel. 

Barnen kommer få tillbaka det sista provet i engelska och SO – håll utkik i väskan! 

På tisdag kommer vi att gå till “Engelska parken” på eftermiddagen. Ta med en liten fika. Barnen kan sluta där eller gå med mig tillbaka till skolan. Är det föräldrar som vill följa med är det alltid roligt. Vi går från skolan ca 12:10. 

På torsdag har vi lektion (Kemi) på Universeum. Barnen slutar på plats kl 14:00. De som behöver kan gå med mig tillbaka till skolan. 

Om ni inte har gjort det, ta och läs i barnens bok Värsta bästa nätet av Maria Dufa. Barnen ställs inför en verklighet idag som är främmande för många av oss vuxna. Bra att ha som utgångspunkt när man diskuterar med sina barn om livet på nätet. 

V. 22

Tisdag: läsläxa Värsta bästa nätet s. 55-85, Idrott

Onsdag: Matte s. 148-153 – Matteprov del 1, Idrott

Torsdag: Universeum – slutar på plats kl 14:00

Fredag: Engelska läxa – Order food at a fast food restaurant (s. 120-121 Workbook)

Ta med lånekort till biblioteket. Vi går när vi har möjlighet under veckan. Alla barn behöver läsa en kapitelbok. Man får inte lov att låna på kompisens lånekort. 

Ha en bra vecka!!

Fröken Sara

Vecka 20-21

Kära föräldrar och vårdnadshavare,

Den här veckan har vi under två hela dagar varit full styrka. Alla 20 barnen här! Det var länge sedan det hände! Vi fortsätter att tvätta händer och försöker hålla avstånd. Vänligen prata med era barn om detta hemma och vikten av att nysa/hosta i armen. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Mår man dåligt på morgonen – stanna hemma. Är det så att man känner sig dålig under dagen får man gå hem.

Vi har nu avslutat skrivprojektet “Magiska dörren”. Vi har givit varandra respons och utvärderat arbetsområdet. De flesta uppskattade projektet, tyckte det var bra med respons från kamrater och mig, vill gärna skriva fler berättelser och endel vill läsa upp sina berättelser för barn på lågstadiet. Om ni inte har läst berättelserna finns alla på Google Classroom. Be era barn logga in och visa er. Nästa skrivuppgift är att beskriva fakta i text och bild. 

Nästa vecka har vi sista provet i engelska. Jag har delat upp det i två delar. Första delen är på måndag. 

I matte har vi gjort diagnos 10. Barnen får tillbaka diagnosen på måndag och information om de uppgifter som de har att arbeta med v. 20 (skriver det på en post-it lapp som sätts på ma-boken). 

I SO kommer vi att fortsätta arbeta med Demokrati. Vi kommer ha prov på arbetsområdet tisdag v. 21. Följande är bra att plugga på:

Hur kännetecknas en demokrati/diktatur?

Vad innebär direkt och representativ demokrati?

Vad bestämmer kommunpolitikerna?

Vilka partier är representerade i riksdagen?

Vad är en regering?

Vad heter statsministern i Sverige? Partitillhörighet?

Historisk tillbakablick – när fick Sverige allmän rösträtt?

Hur gör man ett land demokratiskt? Vem kan göra något? Vad kan man göra? Hur ser det ut idag och hur har det varit historiskt?

Vi använder boken PULS Samhällskunskap med tillhörande frågor s.86-103. Boken finns också på bokhyllan i ILS-inläsningstjänst. 

Vi ser en serie på UR play som heter “Dröm om demokrati”. Den är uppdelad i 6 delar där olika aspekter av Sveriges demokratiska samhälle tas upp utifrån en fiktiv framtid där man gör tillbakablickar på vår ungefärliga nutid.  

De flesta har tagit hem sin solros. Det är bra om den kommer i jorden eller i större kruka. Det skulle vara skoj om ni kunde ta ett kort på den när den blommar och maila till mig. Jag kommer skriva ut bilderna och sätta upp på en lämplig vägg. Solrosen är en blandsort med olika röd/gula blommor. Vi har studerat solrosens livscykel i skolan. 

På torsdag går vi till Universeum och har en biologilektion “Livet i havet”. Vi slutar på plats kl 14:00. De barn som vill kan ha sällskap med mig upp till skolan/fritids. 

Vecka 21 blir en kort vecka med bara två dagar i skolan. 

v. 20

Måndag: Vanlig skoldag – inga läxor

Tisdag: Värsta bästa nätet, läsläxa s. 39-44 (Om pranks), Idrott

Onsdag: Idrott

Torsdag: Mattestencil, Klar med uppgifterna (se post-it lapp)

Fredag: Plugga till SO provet på tisdag, glassförsäljning

v. 21 

Måndag: Vanlig skoldag – inga läxor

Tisdag: Värsta bästa nätet, läsläxa s. 45-54 (Om dåliga hemligheter) Idrott, SO prov – demokrati

Onsdag: Studiedag

Torsdag: LOV

Fredag: LOV 

Ha det så bra och ta hand om er!

Fröken Sara

Vecka 19

Kära föräldrar och vårdnadshavare,

I dag har barnen fått med sig resultaten hem från årets tabelltester. Vi hade som mål att öva fram till påsklovet, men vi drog ut på det då vi inte hade förhör under några veckor. Vi började testandet vecka 47 och avslutade v. 18. Fortsätt att öva hemma så att tabellerna är automatiserade. Det är jätteviktigt. Diagnos kap 9 fick barnen hem i början i veckan. Har ni inte sett den – be dem visa den för er. 

I SO läser vi om Demokrati och vad det innebär, hur Sverige styrs på kommun och riksdagsnivå. Vi kommer att ha ett prov på detta avsnitt v. 20. Boken som vi använder finns att lyssna på ITL-inläsningstjänst (s. 86-103).

Vi har planterat solrosor i klassrummet som snart får flytta hem!

Vänligen lämna in stencilen Hälsokollen till Sara. 

Vi kommer i klassen ha en läsutmaning de sista veckorna under lovet. Det innebär att vi räknar böckerna som vi läser och ger omdöme. Barnen kan ta med sig böcker hemifrån att läsa. På måndag går Vefa med barnen ner till biblioteket i mindre grupper för att låna (om man inte har någon bok). Ta med lånekort. Har man inte sitt lånekort kan man låna om man kan sin pinkod och sitt personnummer. Vi lånar inte på varandras lånekort!!! 

V. 19

Måndag: Biblioteket – ta med lånekort

Tisdag: idrott, läsläxa Värsta bäst nätet s. 29-39

Onsdag: idrott

Torsdag: Mattestencil, kap 10 klart fram till diagnos (s. 133)

Fredag: Engelska workbook Roundup klart s. 108-114, Glass till försäljning i Uppehållsrummet

Ha en underbar vecka!

Fröken Sara

Vecka 18

Kära föräldrar och vårdnadshavare,

Det var underbart att se barnen igen i onsdags efter ett långt uppehåll. Jag har varit hemma några dagar pga sjukdom i familjen. Jag hoppas att det kan förklara varför jag har varit något dålig med att svara på mail osv. Barnen har haft Vefa och det har gått riktigt bra! Barnen behöver uppmuntran och lite roligt nu i dessa tider och vi firar idag genom att gå till Engelska parken (fredag v. 17). En annan uppmuntran för barnen är att även eleverna i klass 4-5 får gå och köpa glass i uppehållsrummet (som åk 6 får). Klass 4-5 får gå torsdag nästa vecka och därefter fredagar. En glass kostar 2-8 kr. 

På måndag får barnen med sig hem ett papper att fylla i varje dag som rör hälsa och välbefinnande. Jag tror att det är bra om ni hjälper dem med detta. Det är förstalärarna på skolan som gör en liten undersökning. 

Läsläxa till på tisdag är första kapitlet i Värsta bästa nätet av Maria Dufa. Barnen har läst lite av kapitlet i skolan men behöver läsa klart hemma. Lyssna gärna på dem när de läser högt. Har ni tid så läs boken parallellt eller tillsammans med barnen. Det här är en ny värld som barnen känner till och är i, något som för många av oss är främmande. På tisdag kommer vi i att i mindre grupper och i klassen diskutera innehållet i boken. 

Eftersom det är helgdag på fredag (1:a maj) så har vi inget glosförhör i vanlig bemärkelse. Veckans  läxa i engelska är att bli klar med uppgifterna i Work book  innan Round up.

I matte kommer vi att börja med kap 10 Multiplikation och division. Jag kan inte nog poängtera vikten av att öva multiplikationstabellen. På måndag har vi tabelltest (igen). 

På torsdag, Valborgsmässoafton, slutar alla kl 14:00 vid Universeum. Jag har bokat en kemilektion. Är det någon vuxen som vill följa med så är ni välkomna att göra det. Hör av er till mig! Vi går från skolan ca kl 12:30. De barn som ska gå till Fritids följer med mig upp till skolan. 

V. 18

Måndag: Tabelltest

Tisdag: Läsläxa “Värsta bästa nätet” s. 7-27, idrott

Onsdag: Idrott

Torsdag: Eng: Workbook s. 92-107, mattestencil, Universeum kl 13:00-14:00 KEMI

Ha en bra vecka,

Fröken Sara

Vecka 15-16

Kära föräldrar och vårdnadshavare,

Skolan fortsätter som vanligt även om samhället är i gungning, vilket kan kännas skönt. 

Vi har publicerat berättelserna som barnen har jobbat med. Be dem visa dem för er på Google classroom. Det är läxa att läsa och ge respons på varje berättelse som läsläxa till tisdag v. 17.

Nästa vecka är det lov (v. 15) och vi börjar skolan igen torsdagen den 16 april. 

Barnen har fått tillbaka sina engelskaprov. Jag har suttit ner och pratat enskilt med dem. De har alla gjort framsteg. Fortsätt att göra läxan noga varje vecka. 

Jag hoppas att ni får ett skönt lov trots omständigheterna. 

Ta hand om er. 

Glad Påsk!

Fröken Sara

Vecka 14


Kära föräldrar och vårdnadshavare,

Tack alla ni som har haft era barn hemma vid mindre symtom och hjälpt till med skolarbetet. Det är verkligen en speciell situation vi har hamnat i och det gäller att alla hjälps åt. Det är till stor hjälp för mig om ni kan sjukanmäla innan kl 08:00 på morgonen så jag kan skicka ut planeringen för de som är hemma innan skolundervisningen kör igång i klassrummet. 

I matten har vi avslutat geometri – vinklar och skala – den här veckan. Vi kommer att repetera avsnittet längre fram i vår. Vecka 14 börjar vi kap 9, Räkna med bråk.

Nu ska berättelserna vara klara till “Den magiska dörren”. Läs igenom en sista gång och tryck på lämna in. Nu kommer vi ta del av varandras berättelser och ge respons. De som inte är klara har helgen på sig att skriva klart. På måndag vill jag ha in dem. Vi kommer att ha läsläxa till efter lovet som går ut på att läsa varandras berättelser och ge respons. Jag kommer att förklara och gå igenom detta med eleverna nästa vecka. 

Ta med kläder som funkar att vara utomhus på idrotten.

Jag ber barnen att lägga följande böcker i väskan varje dag ifall de stannar hemma: Matte/engelska/svenska

För nästa vecka gäller följande:

Måndag: Den magiska dörren klar och inlämnad via google classroom

Tisdag: Idrott. För de som glömt göra läsläxan recension Pojken och Tigern lämnar in (går även att lämna i via google classroom). Ny läsläxa till efter lovet = läsa varandras berättelser “Den magiska dörren” och ge respons

Onsdag: Idrott

Torsdag: Matte klar till sidan 99

Fredag: Engelska Chapter 14, sidan 76-79 (Textbook) + Workbook sidan 96-101

Ha en bra vecka!

Fröken Sara

V. 13

Kära föräldrar och vårdnadshavare,

Det är verkligen en konstig situation här på skolan och i samhället just nu. Vi får alla hjälpas åt. Något som ni kan hjälpa mig med att sjukanmäla era barn när de är hemma innan kl 08:00. Jag skickar planering under dagen beroende på när jag har tid. Tack!

Följande gäller för den här veckan:

Onsdag: Idrott

Torsdag: matte klar till och med s. 85

Fredag: Engelska Chapter 14 p. 74-77 (textbook) + svenska att skriva en recension till Pojken och Tigern.

Ta nu hand om er. 

Fröken Sara

Vasaskolan

Viktor Rydbergsgatan 18

411 32 Göteborg

 

Expeditionen öppen:

 

mån, ons kl 8-12, 13-16

 

tis, tors kl 8-12

 

fre kl 10-12

 

Gunilla Andersson

031- 20 83 41

exp@vasaskolan.net