Veckobrev v 3

Hej,

Nästa vecka drar vi igång med läsläxa kombinerat med historia. Eleverna har fått UTKIK Historia 4-6 idag och i den blir det  läs- och ord/ begreppsläxa till onsdagar framöver.  Det är en ganska mastig läxa, men förmågan att ta till sig text är viktig i all utbildning (som ni vet) så vi kör på och hjälps åt. Ni har läs-starka och skol-intresserade barn så jag vet att det kommer funka. Läroboken finns även att tillgå som inläsningstjänst, vilket innebär att man kan logga in och få texten uppläst om man tycker att den är svår att ta till sig. Gå in på ILT och skapa en inloggning genom att ange ditt barns epost:  förnamn.efternamn@elev.vasaskolan.net och välj lösenord. Jag gissar att man kan lyssna med sin mobil på bussen och lite överallt.

Jag har så smått börjat boka in samtalstider för utvecklingssamtalet tisdagen 26 mars. Hör av er om vilken tid som ni kan lösa med era jobb. Tyvärr är det dagtider, vilket jag förstår är svårt för er att lösa. Men, såhär i god tid så kanske det funkar? Starttider är som följer: 08:00, 08:30, 9:00, 11:00, 11:30, 12:00, 12:30, 13:00, 13:30, 14:00 osv. ”Första till kvarn”. Tack!!!

Läxor:

Onsdag: Läs UTKIK Historia sid. 14-21. Fyll i nya läskortet som delas ut på måndag + Lär dig orden/ begreppen:

självhushållning=  allt man behöver odlar eller tillverkar man själv.

byteshandel= när man byter varor eller tjänster utan att blanda in pengar.

ätt= familj eller släkt. De man hade ”blodsband” med.

träl= en ”ofri” människa, en slav som kunde köpas och säljas.

asatro= religionen i Sverige innan Kristendomen

Kristendomen= den nya religionen som vikingarna kom i kontakt med på sina resor

missionärer= människor som arbetar med att sprida en religion

Ansgar= den förste missionären i Sverige

runor= bokstäver som vikingar högg in i sten

hällristningar= bilder som målades in på stenhällar

offra= saker man gav till gudarna för att tex få lycka i krig, eller en fin skörd

Torsdag: Matteborgen tom sid. 14 + Mattepapper ”Mönster”

Fredag: Whats Up 4, kap 13. Text, Focus- ruta sid. 45, samt glosor: stay at, yellow sun, sail, wear, airplane, cloud, dark, behind, rain, horse och  flower.

Det var allt.

Allt gott!