Händelser under vårterminen 2018

Vasaskolans fritidshem vårterminen 2018

Hej alla föräldrar som har barn på Vasaskolans fritidshem. Här kommer en överblick över vår fritidsverksamhet under vårterminen 2018.

Simon kommer att vara tjänstledig och satsa på Beachvolleyboll. Tills vi har anställt en ny fritidspedagog kommer Isabel Carranza att arbeta hos oss.

Måndagen den 15 januari startar vi upp vårt nya tema (hälsa) som kommer att sträcka sig terminen ut. Ett mycket spännande och aktuellt ämne där vi kommer att fördjupa oss i följande…

Avslappning & nedvarvning

”Undervisningen i fritidshemmet ska komplettera förskoleklassen och skolan även genom att erbjuda eleverna rekreation och vila för hälsa och välbefinnande” LGR11

Rörelse & aktivitet

”Eleverna ska ges förutsättningar att utveckla en allsidig rörelseförmåga genom att få delta i fysiska aktiviteter och vistelse i olika naturmiljöer. Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att uppleva rörelseglädje och därigenom utveckla ett intresse för att vara fysiska aktiva”.

”Eleverna ska även ges förutsättningar för att utveckla goda levnadsvanor samt ges kunskaper om hur fysisk aktivitet förhåller sig till psykiskt och fysiskt välbefinnande”. LGR11

Kroppskännedom

”Vidare ska undervisningen bidra till en förståelse för hur fysisk aktivitet och utevistelse kan påverka hälsa och välbefinnande”. LGR11

Kost

”Livsstilens betydelse för hälsan, till exempel hur kost, sömn och balansen mellan fysisk aktivitet och vila påverkar det psykiska och fysiska välbefinnandet”. LGR11

Aktuella idrottsevenemang

”Det internationella perspektivet innebär också att utveckla förståelse för den kulturella mångfalden inom landet”. LGR11

För att väva in ovanstående punkter in i verksamheten kommer vi bland annat att erbjuda tre aktiviteter i veckan där innehållet kommer att varieras men hela tiden knytas till vårt tema (hälsa).

På måndagar och onsdagar kommer vi att erbjuda olika former av avslappning. Detta sker när barnen kommer in från uteaktivitet. Vi tycker det är viktigt att ge barn en möjlighet till att varva ner efter en lång dag.

På fredagar kommer vi att ha fysisk aktivitet ute på skolgården. Vår målsättning kommer vara att få med så många barn som möjligt och att alla är med under genomgången. Sen får de avgöra själv om de vill medverka.

Här kommer några händelser som är inplanerade som kan vara bra att skriva upp i kalendern. Det kommer ske fler roliga aktiviteter på fritids, men dessa är spikade.

Händelser på fritids under vårterminen

Fritidsråd (ca. 14.00)

16 mars
1 juni

Vårt syfte med fritidsråd är att låta barnen få vara delaktiga och påverka vår verksamhet genom förslag och ideér. Vi ser också detta som ett bra tillfälle att lära sig att lyssna på sina kamrater och göra sin röst hörd i ett större sammanhang. Personalen håller i fritidsrådet men alla barn har möjlighet att få ordet.

Roliga timmen 9 februari (14.15)

Ett utav barnens favoritinslag på fritids. Vi uppmuntrar barnen att visa sin talang (alla har en talang) på scenen i Rondo inför publik. Barnen får öva inför sina nummer 1-2 veckor innan det är dags och det är okej att ta med sig särskilda kläder just denna dag om så önskas.

Vasaloppet 2 mars ca. (13.00)

Tillsammans springer Vasaskolans fritids 9 mil. Det kommer bli ett hejdundrande ståhej och loppet äger rum i Johannebergsparken. Föräldrar är varmt välkomna att komma och heja på, eller varför inte ta ett varv själv?

Fritidshemmens dag 8 maj (17.00-19.00)

Denna dag gör vi om skolgården till en enda stor fest. Barnen är djupt involverade i fritidshemmens dag och hjälper till med tillverkning som går till försäljning. De som vill får också skriva upp sig på en lista där de blir tilldelade stationer som de sköter om tillsammans med en pedagog. Barnen lär sig då samarbete, pengars värde och entreprenörskap.

Hälsningar David, Ulla, Linda, Håkan och Isabel